Szaszłyki? Szaszłykowy zawrót głowy!

Właśnie rozpoczyna się sezon grillowy. Wyciągamy lub kupujemy grille, kompletujemy niezbędne narzędzia oraz planujemy spotkania towarzyskie. Menu? Najbardziej uniwersalnym daniem z grilla są szaszłyki, które załatwiają równocześnie potrzebę zjedzenia: mięsa i warzyw. Na drewniane patyczki możemy nadziać… właściwie wszystko, a jedyne o czym należy pamiętać to czas potrzebny na ugrillowanie poszczególnych produktów. Nie łączymy np. grubych kawałków wieprzowiny z delikatnymi, drobnymi kawałkami drobiowej kiełbasy, bo w efekcie będziemy jedli albo surową wieprzowinę, albo spalony drób.  Reszta to kwestia naszej kulinarnej wyobraźni! 

Oto kilka szaszłykowych pomysłów.

Tradycyjne szaszłyki to te z miksem mięs połączonym z pieczarkami, papryką i obowiązkową cebulą.

Szaszłyki z piersi kurczaka lub indyka oraz wieprzowej karkówki to te tradycyjne i najbardziej popularne. No i smaczne!

Najszybsze do przygotowania i najszybciej gotowe? Szaszłyki z kiełbasą w roli głównej.

Szaszłyk z kiełbasą w roli głównej, smaczny i ekspresowy

Dobra wiadomość dla wielbicieli krewetek – można nabić je na patyczki i przygotować na grillu. Świetnie smakują w każdym (owocowym lub warzywnym) towarzystwie.

Do krewetek możemy dodać słodkiego ananasa lub dowolne warzywa - szaszłyki z krewetek smakują wyjątkowo

Szaszłyki na deser! Oczywiście! W tym wypadku na patyczek nabijamy ulubione owoce, które dobrze smakują w opcji: na ciepło. W tej roli sprawdzą się m.in. ananas, jabłko, truskawka i banan.

Owoce z grilla? Tak, na patyczkach, czyli... owocowe szaszłyki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *