Właśnie rozpoczyna się sezon grillowy. Wyciągamy lub kupujemy grille, kompletujemy niezbędne narzędzia oraz planujemy spotkania towarzyskie. Menu? Najbardziej uniwersalnym daniem z grilla są szaszłyki, które załatwiają równocześnie potrzebę zjedzenia: mięsa i warzyw. Na drewniane patyczki możemy nadziać… właściwie wszystko, a jedyne o czym należy pamiętać to czas potrzebny na ugrillowanie poszczególnych produktów. Nie łączymy np. grubych kawałków wieprzowiny z delikatnymi, drobnymi kawałkami drobiowej kiełbasy, bo w efekcie będziemy jedli albo surową wieprzowinę, albo spalony drób. Reszta to kwestia naszej kulinarnej wyobraźni!
Oto kilka szaszłykowych pomysłów.
Tradycyjne szaszłyki to te z miksem mięs połączonym z pieczarkami, papryką i obowiązkową cebulą.
Najszybsze do przygotowania i najszybciej gotowe? Szaszłyki z kiełbasą w roli głównej.
Dobra wiadomość dla wielbicieli krewetek – można nabić je na patyczki i przygotować na grillu. Świetnie smakują w każdym (owocowym lub warzywnym) towarzystwie.
Szaszłyki na deser! Oczywiście! W tym wypadku na patyczek nabijamy ulubione owoce, które dobrze smakują w opcji: na ciepło. W tej roli sprawdzą się m.in. ananas, jabłko, truskawka i banan.
Powiązane wpisy