Bakterie kwasu mlekowego wchodzą w skład mikroflory jelitowej człowieka

Bakterie kwasu mlekowego, do raportu!

Organizm człowieka dorosłego może żyć w symbiozie z ponad 400 bakteriami mikroflory jelitowej, wśród których królują bakterie kwasu mlekowego. Oczywiście skład flory jelitowej każdego człowieka jest trochę inny, podobnie jak jej funkcjonowanie. Mikroflora powinna być zrównoważona, wówczas przekłada się na prawidłowe funkcjonowanie całego układu pokarmowego i wydalniczego, ale również po prostu zdrowie i samopoczucie człowieka. Tę równowagę mogą jednak zaburzać rozmaite czynniki, przede wszystkim różne choroby i leczenie antybiotykami, ale również po prostu złe nawyki żywieniowe i stresujący tryb życia. Jaką rolę pełnią bakterie w naszych jelitach? Dlaczego bakterie kwasu mlekowego są takie ważne?

Skład mikroflory

Organizm człowieka może żyć w symbiozie z ponad 400 gatunkami bakterii - skład mikroflory jest indywidualnySkład mikroflory jelitowej jest indywidualny i zmienia się wraz z wiekiem. Jest również w dużym stopniu uzależniony od sposobu odżywiania się – źle zbilansowana dieta, uboga w błonnik i substancje odżywcze sprawia, że ilość korzystnych dla zdrowia bakterii w jelitach zmniejsza się. Konsekwencją obniżonej ilości bakterii w mikroflorze może być niebezpieczne namnażanie się bakterii chorobotwórczych, co z kolei może prowadzić do zaburzeń czynności wątroby oraz podnosić ryzyko zachorowań na różne choroby. Dobra informacja jest taka, że pożyteczne bakterie, takie jak bakterie kwasu mlekowego – można dopełniać za pomocą prebiotyków. To żywe kultury bakterii, które podaje się w formie suplementu – zarówno dorosłym, jak i niemowlętom oraz małym dzieciom

Bakterie kwasu mlekowego i ich zadania

Bakterie kwasu mlekowego to bakterie, które z cukrów (w tym cukru mlecznego) wytwarzają kwas mlekowy i inne kwasy organiczne. Bakterie kwasu mlekowego są szerzej znane pod nazwą: probiotyki i często nazywane pożytecznymi bakteriami. Do ich głównych zadań należy:

  • Na skład mikroflory jelitowej mają wpływ różne czynniki, m.in. wiek i sposób odżywiania sięobniżanie pH w jelitach, dzięki czemu możliwe jest zapobieganie rozwojowi bakterii odpowiedzialnych za procesy gnilne oraz niektóre choroby;
  • produkcja witaminy K;
  • rozkładanie kwasów żółciowych – dzięki temu kwasy żółciowe nie zamieniają się w szkodliwe dla organizmu toksyny;
  • produkcja bakteriocynów – to przeciwbakteryjne peptydy i białka, które hamują rozmnażanie się bakterii chorobotwórczych i wywołujących procesy gnilne;
  • ochrona błony śluzowej jelit przed patogenami;
  • wspomagają utrzymanie naturalnej równowagi przyjaznych drobnoustrojów w ludzkim organizmie.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *