Mangowce to drzewa długowieczne, zawsze zielone i bardzo wysokie (dorastają nawet do 30 metrów wysokości)

Czas na owoc? Czas na mango!

Wydaje nam się, że mango to… po prostu mango? Nic bardziej mylnego! Rodzajów tego tropikalnego owocu jest ponad 40. Mangowce rosną przede wszystkim w Indiach i Indiochinach, a roczna produkcja owoców tych drzew sięga tam blisko 7 milionów ton rocznie (to połowa produkcji wszystkich owoców w tym kraju). Można więc śmiało powiedzieć, że Indie mango stoją! Co o mango wiedzieć powinniśmy? 

Owoc owocowi nierówny

Mango to bomba witaminowo - mineralna, bogate źródło błonnikaDrzewa mangowe to drzewa długowieczne, zawsze zielone i bardzo wysokie. Owoce tych drzew, w zależności od konkretnego gatunku – mogą ważyć od 100 gram do nawet 2 kilogramów i mieć różne kolory (zielone, żółte, czerwone…). Mango to owoce, które dojrzewają zarówno na drzewie, jak i po zerwaniu – wystarczy przechowywać je w temperaturze pokojowej przez kilka dni, by wcześniej niedojrzałe dojrzały i nadawały się do spożycia. Dzięki tej cesze są owocami dość łatwymi do transportowania, nawet na spore odległości.

Bomba witaminowa

Niepozorne mango to prawdziwa bomba witaminowo – mineralna! 100 gram owocu to 60 kcal i około 15 gram węglowodanów. Porcja mango dostarcza m.in.: witaminy C i A, witamin z grupy B, potasu, magnezu, fosforu i wapnia oraz spore ilości błonnika. Dodatkowo owoc zawiera magniferynę, czyli glikozyt o działaniu przeciwwirusowym, a poza tym może skutecznie obniżać poziom cholesterolu oraz cukru we krwi. Ponadto mango od wieków stosowane jest w kosmetologii – uznaje się, że wyciągi i olejki zeń przygotowane mają działanie przeciwstarzeniowe, mogą przywracać elastyczność i gładkość skórze oraz dogłębnie ją nawilżać.

Smaczny sposób na mango

 

Mango doskonale sprawdza się w wielu wydaniach i przepisach, zarówno na surowo, jak i dowolnie przetworzoneMango można konsumować na wiele sposobów, zarówno na surowo, jak i w formie różnego rodzaju przetworów. Owoc doskonale sprawdza się w roli lekkiej przekąski w upalne dni, jest pysznym składnikiem ożywczych koktajli i smoothie, a na jego bazie można przyrządzić soki, dżemy i galaretki. Owoc znajdzie swoje zastosowanie również w przepisach na mięsa na słodko oraz rozmaite sosy. Indyjskim numerem jeden jest „mango lassi”, czyli koktajl zrobiony z miąższu mango z dodatkiem kefiru maślanki lub greckiego jogurtu, z zimną wodą, miodem i kardamonem… Przyznajcie, że brzmi pysznie!

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *