Dzięki dobrze skonstruowanej diecie możemy opóźnić procesy starzenia się naszego organizmu. Co jeść?

Dietą w przedwczesne starzenie!

Codzienna dawka stresu, permanentne niedosypianie, życie w biegu i to na najwyższych obrotach? Na konsekwencje takiego trybu życia nie trzeba długo czekać. Szybko stają się bardzo widoczne… w lustrze! Najlepiej byłoby oczywiście wyeliminować z naszej codzienności wszystko, co nam szkodzi, nie stresować się, spać dłużej, wolniej chodzić… Nie zawsze jednak jest to możliwe, takie czasy! Co zatem można zrobić, by odzyskać energię i zdrowe odbicie w lustrze? Zacznijmy od przyglądnięcia się swojemu menu i wprowadźmy doń zdrowe zmiany.

W naszej „przeciwstarzeniowej” diecie powinny dominować produkty o dużej wartości odżywczej, które spowalniają procesy starzenia się, a ponadto działają profilaktycznie w temacie różnego rodzaju chorób cywilizacyjnych i chronią nasz organizm przed działaniem szkodliwych czynników zewnętrznych.

Warzywa i owoce powinny znaleźć się w każdym posiłku, w sumie zjadajmy ich dziennie około 700 g

Oto co powinno się znaleźć w naszym menu:

  • warzywa i owoce – zjadajmy je pięć razy dziennie, ale w proporcjach 4:1 (czyli 4 razy dziennie warzywa i 1 raz owoce), w sumie powinno ich być około 700 g; warto postawić na różnorodność – najlepsze są więc wielowarzywne sałatki; warzywa i owoce zawierają ważne antyoksydanty, czyli przeciwutleniacze zwalczające wolne rodniki odpowiedzialne za postępowanie procesów starzenia się;
  • mięso – zjadajmy 2-3 razy w tygodniu; wybierajmy mięso drobiowe, które jest źródłem wysokiej jakości białka i ma niską zawartość tłuszczu; świetnym zamiennikiem białka pochodzącego z mięsa jest białko roślinne, którego najwięcej znajdziemy w roślinach strączkowych;
  • ryby morskie – zjadajmy dwa razy w tygodniu; ryby morskie są źródłem bezcennych dla organizmu kwasów omega-3, mających działanie przeciwzapalne; istnieją badania, które mówią, że osoby posiadające wysoki poziom kwasów omega-3 we krwi żyją nawet o około 2 lata dłużej niż osoby, które mają tych kwasów bardzo mało;
  • jajka – zjadajmy dwa razy w tygodniu; jajka posiadają co prawda sporo cholesterolu, ale nie podnoszą poziomu tego złego; warto je spożywać ze względu na wysoką zawartość białka, witamin, lecytyny i luteiny;
  • naturalne probiotyki – zjadajmy trzy razy w tygodniu; warto sięgać po naturalne produkty mleczne i kiszonki;
  • produkty  mleczne i pełnozbożowe – powinny pojawiać się w naszym menu codziennie;
  • woda – butelkę wody zawsze warto mieć pod ręką i nawadniać organizm na bieżąco, pijąc po kilka łyków co jakiś czas.

I dobra informacja na koniec: nie zapominajmy o kawie (bez cukru!) – wypicie dwóch lub trzech filiżanek aromatycznego napoju jest wręcz wskazane!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *