Gofry na śniadanie to pyszny pomysł dla małych i dużych

Dobry pomysł na gofry

Śniadanie, najważniejszy posiłek dnia. Szkoda tylko, że nasze dzieci tego za nic mają sobie zasady zdrowego odżywiania i marudzą podczas śniadania z mocą godną kolacji. Co zaserwować dzieciom z rana, żeby były zadowolone i najedzone? U mnie zawsze zdaje egzamin śniadanie na słodko! Nie, nie mówię tu o kanapkach z czekoladą, o której można powiedzieć wszystko, ale nie to, że jest zdrowa. Mówię o… gofrach! 

Smacznego, na dobry początek

Gofry są łatwe do przygotowania i bardzo pożywneBrzmi skomplikowanie? Nie dajcie się zwieść pozorom. Dzięki sprawdzonemu przepisowi i nowoczesnej gofrownicy jesteśmy w stanie przygotować doskonałej jakości domowe gofry, które zachwycą domowników chrupkością i lekkością. Gofry można serwować solo (dla najbardziej wybrednych maluchów), ale również z dżemem (najlepiej domowej roboty) lub owocami (najlepiej świeżymi). Same gofry dostarczą młodszym i starszym wystarczająco dużo energii, by z przytupem zacząć dzień. Warto wiedzieć, że klasyczne gofry przygotowuje się z białej mąki pszennej, ale absolutnie nic nie stoi na przeszkodzie, by nasze gofry były zrobione z mieszanki mąk, mąki żytniej lub razowej. Będą wówczas zdrowsze i pożywniejsze.

Sprawdzony przepis na gofry

Gofry mogą mieć różne kształty, choćby takich uroczych serduszekJa najczęściej korzystam z przepisu, który znalazłam na stronie mojewypieki.com. Aby przygotować porcję gofrów wystarczą: 2 szklanki mąki pszennej, 2 szklanki mleka, 2 jajka, 1/3 szklanki oleju słonecznikowego oraz: 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli i 1-2 łyżki cukru (najlepiej drobnego cukru do wypieków). Przygotowanie? Banalne! Oddzielamy białka od żółtek. Wszystkie składniki plus żółtka wrzucamy / wlewamy do miski i miksujemy na gładką masę. Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie delikatnie łączymy z ciastem. I… gotowe! Tak, tylko tyle! Kluczem do udanych gofrów jest porządne rozgrzanie gofrownicy, a po upieczeniu gofrów (najczęściej wystarczą 2-3 minuty) – ostudzenie ich na kratce.

Wybór gofrownicy

Na rynku jest ogromny wybór urządzeń do pieczenia gofrów. Możemy wybierać spośród sprzętów o różnej wielkości (dobierzmy ją do indywidualnych potrzeb i np. ilości członków rodziny, których goframi będziemy karmić) i mocy (od 300 do nawet 1500 W). W niektórych z nich będziemy mogli przygotować gofry w różnych kształtach, np. serduszek. To z pewnością dodatkowo zachęci dzieci do ich zjadania.

Smacznych gofrów!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *