Dorsz smakuje wyśmienicie ze wszystkimi dodatkami i przyprawami, można więc dowolnie eksperymentować z jego przyrządzaniem

Dorsz na trzy sposoby!

Dorsz to jedna z najmniej kalorycznych ryb morskich, ma neutralny smak i można ją w łatwy sposób przyrządzić na wiele sposobów. Dorsz jest dość łatwo dostępny – możemy go kupić zarówno z kutra rybackiego (dorsz bałtycki), jak i w większości dobrze zaopatrzonych marketów (najpopularniejszy jest dorsz atlantycki). Mięso świeżej i zdrowej ryby ma biały lub lekko różowy kolor. Złowiliście dorsza? Przygotujcie go według jednego z poniższych przepisów! Gwarantuję, że będzie pyszny!

Dorsza można poddać dowolnej obróbce termicznej: od gotowania (również na parze), przez smażenie i pieczenie, po grillowanie. W zależności od użytych dodatków i przypraw – uzyskamy zupełnie różne dania, które jednak każdorazowo zachwycą nas aromatem i wyjątkowym smakiem.

Oto trzy propozycje podania ryby:

Smażymy dorsza z fantazją

Dorsz pieczony czy smażony? Jakiej opcji byśmy nie wybrali - będzie rewelacyjnie smakował z dodatkiem cytryny i ziółDo tego przepisu najlepiej użyć fileta z dorsza. Do półkilogramowej porcji ryby przygotujmy: około 100 g masła, 2 łyżki świeżej bazylii, 1-2 ząbki czosnku, 1-2 cytryny, odrobinę mąki, łyżkę dobrej musztardy i tarty żółty ser. W misce dokładnie mieszamy: masło, musztardę, mąkę, ser oraz wyciśnięty sok z cytryny, posiekane czosnek i bazylię. Rybę myjemy i osuszamy, kroimy na porcje (najlepiej paski), a następnie podsmażamy na złoty kolor z jednej strony. Potem odwracamy dorsza i nakładamy na każdą porcję przygotowaną wcześniej maślaną masę. Rybę smażymy na wolnym ogniu przez kilka – kilkanaście minut (w zależności od grubości kawałków).

Dorsz w klasycznej panierce

To danie, które z pewnością przypadnie do gustu dzieciom (one uwielbiają wszystko co w panierce!) i wielbicielom tradycyjnej, polskiej kuchni. Do przygotowania dorsza w panierce potrzebny będzie nam świeży filet z tej ryby oraz podstawowe produkty do panierowania: jajko i bułka tarta, a opcjonalnie również śmietana i sól cytrynowa. Każdy kawałek ryby delikatnie solimy, następnie zanurzamy w jajku (lub jajku roztrzepanym ze śmietaną) i w bułce tartej. Najlepiej będzie smakowała ryba usmażona na maśle klarowanym.

Dorsz z piekarnika

Pieczenie dorsza wymaga użycia papilotek, folii lub rękawa spożywczego - inaczej zrobi się suchy i zdecydowanie mniej smacznyTo propozycja dla osób szczególnie dbających o linię i unikających potraw smażonych. Przygotowując dorsza w piekarniku należy pamiętać o tym, że pieczony zbyt długo i bez przykrycia zacznie robić się suchy. Rybę najlepiej piec w rękawie piekarniczym, folii aluminiowej lub pergaminie – w ten sposób uzyskamy danie aromatyczne i wilgotne. Do neutralnego mięsa dorsza pasują wszystkie rodzaje przypraw – możemy więc dowolnie eksperymentować! Co powiecie na sos pesto, sos pomidorowy, szpinak, oliwki albo płatki migdałowe?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *