Drób drobiowi nie równy, czyli drobiowe ABC

Drób jest najzdrowszym rodzajem mięsa, zawierającym zdecydowanie mniej kalorii i tłuszczu niż popularna wieprzowina. Polska jest największym producentem mięsa drobiowego w Unii Europejskiej, a każdy Polak zjada średnio 25 – 30 kg drobiu rocznie. Niekwestionowanym drobiowym królem jest kurczak, choć po kurzych stopach depcze mu indyk (zdrowszy, ale i droższy). Kaczki i gęsi są mniej popularne, ale… to nawet lepiej, gdyż ich wartość energetyczna i zawartość tłuszczu jest zdecydowanie wyższa, przy równocześnie zdecydowanie niższej ilości białka w składzie. 

Rozpoznaj dobry drób

Tuszkę z kurczaka można przyrządzić na wiele sposobów, choćby upiec w piekarniku z dowolnym nadzieniemKupienie dobrego, zdrowego i smacznego drobiu nie jest już tak wielkim wyzwaniem. Wybór jest coraz większy, a dzięki unijnym normom – produkcja mięsa musi przebiegać zgodnie z ściśle określonymi procedurami. Na co zwrócić uwagę kupując drób? Przede wszystkim na zapach mięsa – to świeże prawie go nie ma lub jego zapach jest subtelny i raczej neutralny. Świeże mięso nie powinno się kleić i nazbyt świecić. Kolor najwyższej jakości drobiu to wcale nie ta najpopularniejsza, jasnoróżowa barwa! Kurczaki hodowane na czystych terenach, mające dostęp do wolnych wybiegów i karmione naturalnymi paszami roślinnymi (bez chemicznych dodatków, antybiotyków i hormonów wzrostu) – mają kolor lekko żółtawy. Kupując całego kuraka warto również rzucić okiem na jego anatomię – wszelkie nierówności w zakresie kończyn, czy budowy klatki piersiowej mogą wskazywać na choroby ptaka (np. krzywicę), które wpływają negatywnie na wartości odżywcze mięsa.

Przyrządzanie kurczaka? Łatwizna!

Szaszłyki drobiowe to nasza ulubiona potrawa z grilla, można je dowolnie urozmaicać - tak, by nigdy się nie nudziłyDrób to mięso, które łatwo przygotować na wiele sposobów. Można je gotować, dusić, smażyć, piec i grillować – każdy sposób gwarantuje krótki czas przyrządzania i oryginalny, za każdym razem nieco inny – smak. Większość matek przyzna, że miało w swoim życiu taki okres, w którym ilość uklepanych w miesiącu kotletów drobiowych dla dzieci sprawiała, że… nie mogły patrzeć na drób. My mamy już to na szczęście za sobą i obecnie konsumpcja drobiu w naszej rodzinie nie ogranicza się do panierowanego fileta. Zjadamy przede wszystkim sałatki z kurczakiem w roli głównej, a w sezonie wiosenno-letnim przygotowujemy pyszne szaszłyki drobiowe.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *