Drób drobiowi nie równy, czyli drobiowe ABC

Drób jest najzdrowszym rodzajem mięsa, zawierającym zdecydowanie mniej kalorii i tłuszczu niż popularna wieprzowina. Polska jest największym producentem mięsa drobiowego w Unii Europejskiej, a każdy Polak zjada średnio 25 – 30 kg drobiu rocznie. Niekwestionowanym drobiowym królem jest kurczak, choć po kurzych stopach depcze mu indyk (zdrowszy, ale i droższy). Kaczki i gęsi są mniej popularne, ale… to nawet lepiej, gdyż ich wartość energetyczna i zawartość tłuszczu jest zdecydowanie wyższa, przy równocześnie zdecydowanie niższej ilości białka w składzie.

Rozpoznaj dobry drób

Kupienie dobrego, zdrowego i smacznego drobiu nie jest już tak wielkim wyzwaniem. Wybór jest coraz większy, a dzięki unijnym normom – produkcja mięsa musi przebiegać zgodnie z ściśle określonymi procedurami. Na co zwrócić uwagę kupując drób? Przede wszystkim na zapach mięsa – to świeże prawie go nie ma lub jego zapach jest subtelny i raczej neutralny. Świeże mięso nie powinno się kleić i nazbyt świecić. Kolor najwyższej jakości drobiu to wcale nie ta najpopularniejsza, jasnoróżowa barwa! Kurczaki hodowane na czystych terenach, mające dostęp do wolnych wybiegów i karmione naturalnymi paszami roślinnymi (bez chemicznych dodatków, antybiotyków i hormonów wzrostu) – mają kolor lekko żółtawy. Kupując całego kuraka warto również rzucić okiem na jego anatomię – wszelkie nierówności w zakresie kończyn, czy budowy klatki piersiowej mogą wskazywać na choroby ptaka (np. krzywicę), które wpływają negatywnie na wartości odżywcze mięsa.

Przyrządzanie kurczaka? Łatwizna!

Drób to mięso, które łatwo przygotować na wiele sposobów. Można je gotować, dusić, smażyć, piec i grillować – każdy sposób gwarantuje krótki czas przyrządzania i oryginalny, za każdym razem nieco inny – smak. Większość matek przyzna, że miało w swoim życiu taki okres, w którym ilość uklepanych w miesiącu kotletów drobiowych dla dzieci sprawiała, że… nie mogły patrzeć na drób. My mamy już to na szczęście za sobą i obecnie konsumpcja drobiu w naszej rodzinie nie ogranicza się do panierowanego fileta. Zjadamy przede wszystkim sałatki z kurczakiem w roli głównej, a w sezonie wiosenno-letnim przygotowujemy pyszne szaszłyki drobiowe.

Powiązane wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *