Jakie garnki do gotowania kupić? To wybór, przed którym staje większość z nas. Pamiętajmy, że należy postawić na jakość!

Gary, garnuszki i garnki do gotowania… Co wybrać?

Garnki do gotowania to wybór, który ma ogromne znaczenie dla życia całej rodziny. Od jakości naczyń zależy bowiem w dużej mierze to, czy przygotowywane w nich posiłki będą zdrowe – słabej jakości materiały mogą wchodzić w reakcje z jedzeniem i wpływać nie tylko na smak potraw, ale również ich skład. Garnki powinny więc być wykonane z doskonałych materiałów (najlepiej szlachetnej stali nierdzewnej), mieć odpowiednią konstrukcję i być ekonomiczne w użytkowaniu. Jakie garnki do gotowania warto mieć w swojej kuchni? 

ABC garnkowej konstrukcji

Garnek do gotowania powinien być tak skonstruowany, by maksymalnie ułatwić przygotowywanie w nim potraw, ale również ich wyjmowanie z naczynia oraz czyszczenie garnkaKażdy garnek składa się z: dna i korpusu oraz uchwytów i pokrywki. Dno i korpus powinny być wykonane z wysokiej jakości stali nierdzewnej. Ważny jest również sposób ich połączenia – lekko zaokrąglone na brzegach dno ułatwia wyjmowanie potraw z naczynia oraz czyszczenie garnka. Uchwyty muszą być przede wszystkim solidne i solidnie przymocowane do korpusu, istotną ich cechą będzie również materiał, z którego zostaną wykonane – najlepiej taki, który nie przewodzi ciepła i nie nagrzewa się podczas gotowania. Pokrywki doskonałe to pokrywki, które ściśle przylegają do korpusu garnka oraz takie, które umożliwiają doglądanie stanu przygotowywanej w naczyniu potrawy bez konieczności ich podnoszenia (szklane!). Jednak garnek garnkowi nierówny, a poszczególne naczynia różnią się między sobą nie tylko gabarytami, ale również funkcjonalnością.

Garnki do gotowania – rodzaje

Garnki do gotowania można ogólnie podzielić na pięć rodzajów:

  • Garnki klasyczne to najbardziej popularny rodzaj naczyń do gotowania - używamy ich do gotowania i duszenia potrawgarnki klasyczne – to naczynia służące do gotowania i duszenia potraw, można kupić garnki dedykowane różnym rodzajom kuchenek (odpowiednie do gotowania na kuchenkach gazowych bądź elektrycznych); garnki klasyczne są głębokie i mają dwa uchwyty, dostępne są najczęściej w 3-4 pojemnościach, od tych które sprawdzą się do ugotowania jajek lub niewielkiej porcji makaronu (mieszczą około 1-1,5 litra wody), po takie , w których bez problemu przygotujemy rosół dla całej (licznej!) rodziny (mieszczące 5-7 litrów wody);
  • rondle i rondelki – to naczynia wyposażone w jedną, dłuższą rączkę, najczęściej nieco mniejsze i nieco płytsze niż klasyczne garnki do gotowania; w rondlach przygotowuje się różnego rodzaju sosy, ale też używa się ich do smażenia (np. gulaszu), czy podgrzewania mleka;
  • garnki do gotowania na parze – to naczynia służące do przygotowywania potraw na parze, mogą mieć różną konstrukcję: od najprostszej, w której na korpus nakłada się specjalne sitko, po naczynia piętrowe;
  • szybkowary – to naczynia służące do szybkiego (ba! ekspresowego wręcz!) gotowania, tym co wyróżnia je na tle innych naczyń jest mocowanie i uszczelnienie pokrywy (wewnątrz zamkniętego w ten sposób naczynia powstaje nadciśnienie i potrawy gotują się znacznie szybciej);
  • garnki specjalistyczne – to naczynia przeznaczone do gotowania konkretnych produktów, np ryb (odpowiedni kształt i rozmiar), czy makaronu (odpowiednia wysokość).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *