Kaszel mokry jest męczący, ale produktywny, bo pozwala pozbyć się flegmy

Kaszel to broń!

Aura za oknem nie rozpieszcza, zrobiło się brzydko, zimno i… mokro. Mój organizm łatwo dopasowuje się do otoczenia – nie zrobiłam się co prawda ani brzydka, ani zimna, ale mokry kaszel idealnie wpasowuje się klimat, prawda? Jak co roku o tej porze w ruch idą babcine przepisy na domowe syropy i aromatyczny rosół, a ja w wolnych chwilach chowam się pod kocem i intensywnie odkasłuję.

Lepszy mokry niż suchy

Sprawdzony syrop na kaszel to np. MucosolvanW kaszlowym rankingu wyżej stoi kaszel mokry, bo to on jest tym produktywnym, służącym oczyszczaniu dróg oddechowych z nadmiaru wydzieliny. W odróżnieniu od niego kaszel suchy jest absolutnie zbędny i zdecydowanie bardziej nieprzyjemny (głównie za sprawą swojej zbędności właśnie – ciężko w nim bowiem znaleźć sens). Z kaszlem mokrym nie należy zatem walczyć – im częściej i intensywniej, a także bardziej efektywnie będziemy odkasływać, tym szybciej wyzdrowiejemy. Lekarstwa, które przyjmujemy w tym okresie celem wspomożenia organizmu w walce z chorobą nie powinny hamować odruchu kaszlu – powinny za to rozrzedzać zalegającą w drogach oddechowych flegmę, aby ułatwić jej usuwanie. Wyjątkiem może tu być zażycie syropu, który ułatwi nam przetrwanie nocy i pozwoli choć odrobinę się wyspać.

Domowe sposoby na mokry kaszel

Domowy sposób na mokry kaszel? Syrop z miodu i cebuli, oczywiście!Moja babcia i moja mama w okresach jesienno – zimowych wpadają do nas bez zapowiedzi, ale za to z… miodem cebulowym. Według nich to najskuteczniejszy produkt rozprawiający się z mokrym kaszlem i przeziębieniem. Ostatnio wydobyłam z nich tajny przepis na ów specyfik: drobno pokrojone 3 cebule zalewamy połową szklanki miodu, po 3 godzinach dodajemy do mikstury 50 ml letniej wody, by po kolejnych 3 godzinach móc przecedzić to naturalne cudo do butelki lub słoiczka i zacząć zażywać – najlepiej kilka razy dziennie po jednej łyżeczce. Oprócz tego gęstego mamino – babcinego syropu popijam również napar własnej produkcji: 3 łyżki nasion kopru włoskiego zalewam litrem wody, osładzam 6 łyżeczkami miodu, całość gotuję przez około 10 minut, a po odcedzeniu popijaj w ciągu dnia bez ograniczeń.

Trzymajcie się zdrowo!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *