Kozi ser to zdrowsza alternatywa sera pochodzenia krowiego - zawiera mniej tłuszczu i więcej białka

Kozi ser? Wartościowy i pyszny!

Mleko kozie oraz jego przetwory (np. kozi ser) to zdrowsza, bardziej wartościowa i mniej kaloryczna alternatywa dla mleka krowiego. Mleko kozie ma przede wszystkim mniej tłuszczu i równocześnie więcej pełnowartościowego białka, sporo witamin i soli mineralnych, jest bogatym źródłem świetnie przyswajalnego żelaza. Istotną cechą mleka koziego i jego przetworów jest brak w ich składzie metali ciężkich – kozy świetnie radzą sobie z zanieczyszczeniami i toksynami, filtrując je i skutecznie usuwając z organizmu. Jak wybrać dobry kozi ser i jak go podać?

Dobry kozi ser powinien mieć lekko ziołowy smak, kiepski gatunkowo będzie miał smak lekko gorzkiJak smakuje kozi ser?

Dobry gatunkowo ser z mleka koziego powinien mieć lekko ziołowy smak. Jeżeli nasze kubki smakowe zarejestrują smak gorzki – najprawdopodobniej będzie on świadczył o niskiej jakości sera. Z kolei niedojrzały kozi ser może mieć smak lekko słodki, z posmakiem świeżych owoców.

Kozi ser – przepisy

Serowe koreczki to najprostsze, co można przygotować z koziego sera, wystarczy dodać oliwki, korniszony lub pomidoryKozi ser sprawdza się rewelacyjnie w roli przystawki – wystarczy pokroić go na niewielkie kawałeczki, nabić na wykałaczki i podać, np, w towarzystwie pomidorków koktajlowych, korniszonów lub oliwek. Jeśli chcemy z koziego sera uczynić jeden ze składników bardziej skomplikowanego dania – możemy wypróbować jeden z poniższych pomysłów:

  • sałatka z kozim serem w roli głównej; do sałatek najlepiej wybierać ser zwarty (podobnie jak do przystawek w formie koreczków); z serem kozim wyśmienicie komponują się oliwki i pomidory, ale również… buraczki (świeże wystarczy pokroić w cieniutkie plasterki); podstawą sałatki może być sałata lodowa; wierzch sałatki możemy posypać prażonym słonecznikiem; do doprawienia całości użyjmy ulubionych przypraw, ziół i octu balsamicznego;
  • miękki kozi ser lub twarożek sprawdzi się w roli farszu do naleśników lub omletów – wystarczy rozgnieść go widelcem z odrobiną mleka (najlepiej koziego, oczywiście!) i doprawić rozmarynem;
  • kozi ser może stanowić doskonały komponent dań makaronowych – zastępuje wówczas inne źródło białka, czyli mięso; ser będzie świetnie smakował ze szpinakiem, ale również ze szparagami, na które właśnie rozpoczął się sezon!

Więcej smacznych inspiracji na wykorzystanie koziego sera w kuchni, znajdziemy pod tym linkiem: http://chavroux.pl/. Wszystkiego koziego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *