Kurczak w diecie to doskonały pomysł dla całej rodziny - zdrowe źródło pełnowartościowego białka

Kurczak w diecie rodziny

Drób należy do najzdrowszych mięs i doskonale sprawdza się w roli źródła łatwo przyswajalnego białka dla całej rodziny. Polak zjada średnio 30 kg drobiu rocznie, a tym drobiem najczęściej jest …kurczak. Skąd taka popularność drobiu? Dlaczego kurczak w diecie jest tak ważny? Jakie ma wartości kaloryczne i jak można go przyrządzić, by smakował młodszym i starszym?

Wartości odżywcze drobiu

Drób można poddawać dowolnej obróbce termicznej i w każdym wydaniu będzie smacznyNajpopularniejszym przedstawicielem drobiowej rodziny jest kurczak, tuż za nim drepce indyk, a na dalszych pozycjach są kaczki i gęsi. Kurczak w diecie to doskonały pomysł przede wszystkim ze względu na jego niską kaloryczność, ale również wysoką zawartość łatwo przyswajalnego białka oraz niewielkich ilości tłuszczu. Stugramowa porcja fileta z piersi kurczaka dostarcza około 120 kcal oraz 22 gram białka i tylko 4 gramy tłuszczu. Doskonałym mięsem dla całej rodziny będzie również indyk – w stugramowej porcji fileta z piersi indyka znajduje się około 140 kcal, 29 g białka i około 2 g tłuszczu.

Pozostali przedstawiciele drobiowej rodziny są zdecydowanie bardziej kaloryczni i tłuści: 100 gram fileta z kaszki to około 170 kcal, 18 g białka i ponad 10 g tłuszczu, a 100 gram fileta z gęsi to nawet 300 kcal i ponad 30 g tłuszczu.  Najzdrowszym i równocześnie najekonomiczniejszym pomysłem będzie więc kurczak w diecie dzieci i dorosłych, który oprócz białka i mało nasyconych kwasów tłuszczowych dostarczy naszym organizmom również witaminy A, B, C i E, a także aminokwasy i mikroelementy, takie jak: cynk, potas i magnez.

Kurczak w diecie – w praktyce

Panierowane kotlety to ulubione danie obiadowe większości dzieci. Kto lubi klepać?Dobry kurczak w diecie to kurczak pochodzący ze sprawdzonych źródeł, certyfikowanych gospodarstw usytuowanych na czystych terenach, np. Podlasia. Kurczak jest mięsem, które z łatwością możemy poddać każdemu rodzajowi obróbki termicznej: gotowaniu (również na parze!), pieczeniu, grillowaniu, smażeniu (to oczywiście najmniej zdrowa opcja). Filet z kurczaka sprawdzi się zarówno jako białkowy dodatek do fit sałatek (wystarczy grillowane paski fileta z kurczaka położyć na wierzchu sałatki wykonanej z ulubionych warzyw), jak i główne danie obiadu. Możemy przyrządzać go na słono, ostro, słodko – kwaśno lub na słodko (idealnie komponuje się z owocami, np. duszony z gruszkami i rodzynkami). Tradycyjnym pomysłem na wykorzystanie z fileta z kurczaka jest zrobienie zeń panierowanych kotletów, czyli ulubionej pozycji w obiadowym menu większości dzieci.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *