Obiady czwartkowe odbywały się w artystycznej atmosferze, przy suto zastawionych stołach

Obiady czwartkowe kiedyś i dziś

Obiady czwartkowe były spotkaniami organizowanymi przez króla Stanisława Augusta Poniatowskiego. Władca zapraszał na nie polskich intelektualistów i artystów.  Podczas obiadów poruszano tematy związane ze sztuką i nauką, omawiano również literaturę. Koncepcja tego typu spotkań nie była autorskim pomysłem króla – wzorował się on na paryskich salonach literackich. Z kolei na królu Poniatowskim wzorują się współcześni organizatorzy obiadów czwartkowych, ale o tym za chwilę. Najpierw trochę historii.

Obiady czwartkowe króla Stanisława Augusta Poniatowskiego

Obiady czwartkowe organizowano w Pałacu Królewskim lub w ŁazienkachPierwsze z serii spotkań, znanymi pod nazwą „obiady czwartkowe”, zostało zorganizowane w 1770 roku. Obiady odbywały się co tydzień, oczywiście w czwartki. Goście zapraszani byli najczęściej na Zamek Królewski, a w gorące letnie dni – do królewskich Łazienek. Każde spotkanie trwało kilka godzin (zazwyczaj 3-4, po których podawano królowi suszone śliwki – to był znak dla gości, że spotkanie dobiegło końca) i gromadziło tzw. śmietankę intelektualistów i artystów. Z królem jadali malarze i rzeźbiarze, poeci i literaci, a o oprawę kulinarną spotkań dbał najprawdopodobniej pierwszy kuchmistrz w Europie – Paul Tremo. Podczas obiadów tylko jedzono i pito? Oczywiście, że nie! Istotą tych spotkań były rozmowy, które toczyły się nad suto zastawionymi stołami. Rozmowy te miało znaczący wpływ na literaturę tego okresu. Król Stanisław August Poniatowski organizował te spotkania z podziwu godną regularnością, mniej więcej przez 7 lat (do 1777 roku).

O obiadach czwartkowych słyszeli niemal wszyscy. A kto słyszał o obiadach środowych? Na te spotkania król Stanisław August zapraszał z kolei humanistów, m.in. pedagogów, dworskich dostojników i działaczy politycznych. Gośćmi obiadów czwartkowych i środowych organizowanych przez króla Poniatowskiego byli m.in.: Ignacy Krasicki, Franciszek Bohomolec, Adam Naruszewicz, Ignacy Potocki, Andrzej Zamoyski, Hugo Kołłątaj, Marcello Bacciarelli, Jan i Jędrzej Śniadeccy, Wojciech Bogusławski oraz Stanisław Konarski.

Goście obiadów czwartkowych Philipiak

Goście obiadów czwartkowych mogą jeść potrawy przygotowane w doskonałych naczyniach PhilipiakPhilipiak to ekskluzywna marka, która oferuje najwyższej jakości naczynia do gotowania. To właśnie ta firma podjęła się organizacji współczesnych obiadów czwartkowych, na które zaprasza znane osobistości ze świata sztuki, sportu i kultury. Goście obiadów czwartkowych Philipiak to m.in. Karol Okrasa, Agnieszka Cegielska, Julia Pietrucha, Olivier Janiak i Karolina Malinowska, Monika Mrozowska i Małgorzata Foremniak. Współczesne obiady czwartkowe mają również wymiar charytatywny – znani goście podpisują pamiątki, które następnie są licytowane, a dochód z licytacji przekazywany jest wybranym instytucjom charytatywnym.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *