Orzeszki rządzą w świecie przekąsek

Nie znam osoby, która raz na jakiś czas nie doświadczałaby tej specyficznej potrzeby „zjedzenia czegoś”. I wcale nie chodzi o uczucie głodu i sytości! To coś zupełnie innego i najczęściej wymykającego się racjonalnym wyjaśnieniom. To potrzeba zjedzenia… przekąski! To właśnie przekąska zaspokaja tę nagłą i irracjonalną chęć zjedzenia czegoś, mimo że tak naprawdę nie jesteśmy głodni.

Przekąski kiedyś i dzisiaj

Podjadanie między posiłkami? Pst, to tajemnica!12Przekąski nazywa się podjadaniem między posiłkami, co nadaje im zdecydowanie pejoratywny charakter. Czy są faktycznie takie złe? Wszystko zależy od nas, od naszej diety (ta redukcyjna raczej wyklucza możliwość podjadania) oraz tego, co obsadzimy w roli przekąski. Kiedyś mały głód między głównymi posiłkami zaspokajało się po prostu niewielkimi porcjami skomponowanymi z dostępnych w kuchni produktów: niewielkie kanapeczki z pomidorem lub miodem, resztki mięsa z obiadu zjedzone np. z tostem… Potem jednak biznes gastronomiczny dostrzegł przekąskową niszę i w ekspresowym tempie wypełnił ją najróżniejszymi przekąskami. Na sklepowych półkach rozgościły się batony, wafle, paluszki, chipsy i… orzeszki!

Zdrowo przekąszone

Od czasu do czasu można sobie pozwolić na absolutnie niezdrową przekąskę. Jeśli jednak potrzeba zjedzenia czegoś nachodzi nas częściej niż owo od czasu do czasu – lepiej sięgać po produkty, które zaspokoją mały głód zdrowo, wartościowo i skutecznie. Pustym kaloriom mówimy nie, cukier żegnamy bez mrugnięcia okiem, a na stole, w poręcznej i podręcznej miseczce serwujemy sobie (i nie tylko – nie bądźmy egoistami!): pestki, ziarna i orzeszki w różnych odsłonach. Popularna mieszanka studencka? Nie tylko dla studentów!

Orzeszkowy zawrót głowy

Orzechy to nic innego jak owoce – twarde i zdrewniałe. Najpopularniejsze wśród orzechów jadalnych są: orzechy ziemne, włoskie, laskowe oraz nerkowce i pistacje. Wszystkie są niezwykle smaczne i pożywne, dostępne od ręki w sklepach w postaci naturalnej lub przyprawione w dowolny sposób. Ja uwielbiam ziemne orzeszki solone i prażone, pyszne są również te z dodatkiem papryki lub miodu (idealnie zaspokajają potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego). Jeśli lubimy urozmaicać sobie przekąski – sięgajmy po mieszanki orzechowe. Najpopularniejsza jest mieszanka studencka (nie tylko dla studentów!) zestawiająca ze sobą lekko słone orzeszki i słodkawe rodzynki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *