Pasztet drobiowy to doskonała propozycja na co dzień, do kanapek i nie tylko

Pasztet drobiowy własnej roboty

Pasztet drobiowy to częsty dodatek do kanapek, a własnoręcznie zrobiony i upieczony pasztet to doskonała propozycja nie tylko od wielkanocnego święta, ale również… na co dzień. Jeśli członkowie naszej rodziny lubią pasztet i chętnie go konsumują – możemy spróbować zrobić go sami. To naprawdę nie jest trudne! Zdrowszy i lżejszy jest pasztet wykonany wyłącznie z mięsa drobiowego (np. kurczaka lub kurczaka i indyka) niż z mieszanki różnych mięs (najczęściej miesza się drób z tłustą wołowiną). Mam doskonały przepis na pasztet drobiowy! Chcecie?

Co nam będzie potrzebne?

Pasztet drobiowy jest najsmaczniejszy i najlżejszy - można użyć mięsa kurczaka i indykaAby zrobić smaczny pasztet drobiowy – musimy udać się na zakupy. Co wrzucamy do koszyka? Podstawą jest doskonałej jakości mięso drobiowe, najlepiej filety i polędwiczki z kurczaka, które są nie tylko smaczne, ale mają również doskonałe wartości odżywcze, niewielką ilość tłuszczu, dobrze przyswajalne białko oraz stosunkowo niewiele kalorii. Kurczaka możemy zmieszać z indykiem, co podniesie walory smakowe, ale również finalny koszt naszego pasztetu. Bez względu na rodzaj mięsa, który zdecydujemy się kupić – potrzebne będzie go około 500-700 gram. Kupujemy również włoszczyznę – w zestawie (jeśli wszystkie warzywa są świeże!) lub kompletujemy (marchewka, pietruszka, seler, cebula, por, odrobina kapusty). Potrzebny będzie nam również tłuszcz (najlepiej oliwa z oliwek, masło lub olej) i jajka (3 sztuki). Kluczowe w całym przepisie są jednak przyprawy – to od nich będzie w znacznej mierze zależał smak naszego pasztetu. Jakie przyprawy kupić? Potrzebujemy: liście laurowe (2-3 sztuki), pieprz w ziarnach (kilka) i pieprz mielony (1 łyżeczkę), kulki jałowca (2-3 sztuki), ziele angielskie (2-3 kulki), gałkę muszkatołową (łyżeczkę), imbir (pół łyżeczki) i sól (do smaku). Pasztet najłatwiej będzie nam upiec w mniejszych, jednorazowych foremkach – o ich kupnie również warto pamiętać!

W zależności od ilości pasztetu jaką chcemy przygotować możemy mnożyć lub dzielić podane składniki! Mamy wszystko? Możemy zabierać się za przygotowywanie pasztetu.

Pasztet drobiowy DIY

Pasztet gotowy? Nie musimy go kłaść na kanapce! Doskonale będzie smakował w nieco bardizje ekskluzywnym towarzystwieNa patelni podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulkę, następnie dodajemy do niej mięso, pozostałe warzywa z włoszczyzny, przyprawy (liście laurowe, pieprz w kulkach, jałowiec i ziele angielskie), a następnie całość zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem do momentu, aż większość wody odparuje. W kolejnym kroku mięso z dodatkami mielimy dwukrotnie, a potem do masy dodajemy jajka oraz pozostałe przyprawy (imbir, gałkę muszkatołową, pieprz i sól) i wszystkie składniki dokładnie mieszamy. To już prawie koniec! Pozostało upiec nasz pasztet! Foremkę należy natłuścić i wysypać bułką tartą, następnie przełożyć do nich masę, dokładnie ją uklepać i piec około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C.

Coś nie wyszło? Spokojnie, uda się za drugim razem. Póki co… lecimy po pasztet drobiowy do sklepu!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *