patelnia beztłuszczowa

Patelnia beztłuszczowa – must have w zdrowej kuchni

Zdrowe gotowanie to w naszych czasach już nie moda czy fanaberia. Świadomość tego, że sposób odżywiania ma bezpośredni związek z naszym zdrowiem jest w społeczeństwie coraz większa, a co za tym idzie, pojawia się coraz więcej rozwiązań ułatwiających korzystanie na co dzień ze zdrowej i lekkiej kuchni. Jednym z takich wynalazków jest patelnia beztłuszczowa. Czym się charakteryzuje? Dlaczego warto z niej korzystać?

Patelnia beztłuszczowa – do czego służy?

Większość z nas nie potrafi wyobrazić sobie smażenia bez użycia jakiejkolwiek ilości tłuszczu. Tymczasem potrawy smażone często są ciężkostrawne, a w przypadku problemów z cholesterolem wręcz niewskazane. Patelnia beztłuszczowa to gadżet, który eliminuje ten problem i pozwala przyrządzać smażone potrawy bez tłuszczu. Jak to możliwe? Taka patelnia posiada specjalną powłokę non-stick, czyli nieprzywierającą, dzięki czemu usmażone potrawy nie przywierają do jej powierzchni ani się nie przypalają.

patelnia beztłuszczowa

Patelnie beztłuszczowe można podzielić ze względu na materiał, z jakiego są wykonane. Na rynku dostępne są patelnie teflonowe, ceramiczne, granitowe oraz tytanowe. Najpopularniejsze i jednocześnie najtańsze na rynku są patelnie teflonowe. Umożliwiają smażenie bez tłuszczu, trzeba jednak pamiętać, by nie używać metalowych sztućców, która może zadrapać warstwę teflonu. Patelnia z uszkodzonym teflonem może być źródłem szkodliwych substancji dostających się do pożywienia w procesie smażenia. Dużo trwalszym odpowiednikiem będzie tytanowa patelnia, która nie wydala szkodliwych substancji, nie jest też wrażliwa na zadrapania, można więc używać do niej każdy rodzaj sztućców. Co prawda jest nieco droższa, ale to dobra inwestycja. Jej istotną zaletą jest także to, że można ją myć w zmywarce.

Dlaczego warto jeść bez tłuszczu?

Warto uświadomić sobie, że nie każdy tłuszcz jest zły. Przeciwnie, istnieją nienasycone kwasy tłuszczowe, które są bardzo ważne dla naszego organizmu. Niestety, smażenie potraw na ogół odbywa się przy użyciu nasyconych tłuszczy lub tłuszczy trans, które negatywnie odbijają się na naszym zdrowiu i wyglądzie.

patelnia beztłuszczowa

Jeżeli więc zależy nam na naszym zdrowiu, zwłaszcza jeśli chodzi o układ naczyniowo-sercowy, warto postawić na gotowanie bez tłuszczu. Patelnia beztłuszczowa bardzo nam to ułatwi.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *