pieczone podudzia

Pieczone podudzia, czyli pomysł na obiad z kurczakiem w roli głównej

Gotowanie może być prawdziwą pasją i przyjemnością, ale nawet najbardziej zapalony miłośnik kuchni może czasem stracić wenę i nie mieć pomysłu na obiad. Czy i Tobie się zdarza taki dylemat, co dziś ugotować? Jeśli tak, koniecznie sprawdź pomysły na szybkie dania obiadowe i pieczone podudzia z kurczaka w roli głównej.

Tradycyjny polski obiad – jak sobie go wyobrażamy?

W polskiej kuchni mięso jest najczęściej głównym składnikiem dań obiadowych. Chociaż coraz więcej mówi się o zdrowej, lekkiej i warzywnej kuchni, nie da się ukryć, że przepadamy za smakiem i zapachem pieczonego, dobrze przyprawionego mięsa. Nowoczesne metody przyrządzania sprawiają, że nawet tak apetyczne danie, jak pieczone podudzia z kurczaka, może być przygotowane bez większej ilości tłuszczu i w sposób dietetyczny.pieczone podudzia

pieczone podudzia

pieczone podudzia

Mięso drobiowe jest zresztą jednym z najchętniej wybieranych mięs. I nie ma się co dziwić, jest stosunkowo niedrogie, chude, a do tego można podać je na wiele sposobów. Mięso z kurczaka doskonale nadaje się do gotowania na parze, smażenia, duszenia czy pieczenia. Może występować w formie pieczeni w całości, ale również kotletów, roladek, czy jako dodatek do sosów. Pieczone podudzia z kurczaka również można podać na wiele sposobów, i co ważne, smakują nawet najmłodszym.

Przepis na pieczone podudzia z kurczaka

W każdym przepisie na pieczonego kurczaka czy jego poszczególne elementy, bardzo ważne jest to, aby mięso nie było po upieczeniu wyschnięte, lecz soczyste. Trzeba więc dobrze dobrać temperaturę i czas pieczenia. Ponadto cały smak i aromat zwykle znajduje się w sosie, który powstaje na skutek naturalnego wytopienia się części tłuszczu ze skórki w połączeniu z przyprawami i warzywami. W tym tkwi cały sekret smaku tego dania. pieczone podudzia

pieczone podudzia

Mięso samo w sobie ma raczej obojętny i bardzo delikatny smak. Jeżeli więc chcemy uzyskać danie o konkretnym, pikantnym smaku, musimy dobrze dobrać przyprawy. Wtedy mięso nasiąknie nimi podczas pieczenia i wydobędą jego głębszy smak. TUTAJ znajdziecie ciekawy, prosty przepis na pieczone podudzia. Wypróbujcie go jeszcze dziś!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *