Pierś z kurczaka to jedno z najpopularniejszych mięs, które bardzo często gości na naszych stołach. Najczęściej spożywamy je w formie kotletów (ręka do góry, kto ma dość klepania?), ale chętnie przygotowujemy również pierś pieczoną lub duszoną i podajemy ją z aromatycznymi sosami. Czerwiec to jednak świetny moment, by wyprowadzić pierś z kurczaka na zewnątrz i przyrządzić ją na grillu.
Zanim zaczniemy oblizywać się szukając w internecie inspirujących pomysłów na grillowanego kurczaka – znajdźmy samego kurczaka. Mięso drobiowe jest tym zdrowsze, z im lepszych gospodarstw pochodzą kurczaki. Najlepiej wybierać pierś z kurczaka, który był hodowany w gospodarstwach ekologicznych , w czystych rejonach Polski (przede wszystkim na Podlasiu). Mamy już najwyższej jakości mięso? Szukamy przepisu!
Oto kilka inspirujących pomysłów na drób z grilla:
- niebanalne szaszłyki z kurczakiem, cukinią i kukurydzą – to idealny pomysł na kolorowe szaszłyki i doskonała alternatywa dla nieco już oklepanych szaszłyków z cebulą i papryką; filety z kurczaka kroimy w kostki i marynujemy je (najlepiej w słodko-kwaśnej marynacie), cukinię kroimy w kostki, a kolby kukurydzy w około 2-3 cm plastry; wszystkie składniki nabijamy na patyczki naprzemiennie i kładziemy na ruszt (bezpośrednio lub na tacki);
- drobiowe burgery w dowolnej odsłonie – to prosty sposób na odczarowanie burgerów, które większości kojarzą się z niezdrowymi daniami typu fast food; wystarczy filety kurczaka przekroić tak, by powstały płaskie kawałki, następnie dowolnie je przyprawić (możemy skorzystać z gotowych marynat lub ekspresowo zrobić własną na bazie oliwy i ulubionych ziół oraz wybranych przypraw), podsmażyć z obydwu stron; gdy mięso jest już gotowe – zdejmujemy je z grilla, wkładamy w rozciętą bułkę, którą następnie kładziemy na 1-2 minuty na grilla; burgery przyprawiamy ulubionymi warzywami i sosami;
- pierś z kurczaka faszerowana szpinakiem i fetą – to efektowne i nieco bardziej czasochłonne danie; pojedyncze filety rozcinamy z jednej strony tak, aby powstała w mięsie kieszonka, do której będziemy wkładać farsz; mięso nacieramy odrobiną oliwy z ulubionymi ziołami, pieprzem i czosnkiem; na patelni rozmrażamy szpinak, dodajemy doń 1-2 jajka i mieszamy aż wszystko się połączy i nieco zetnie; fetę kroimy w kostki; nadziewamy filety szpinakiem i fetą, spinamy je wykałaczkami i pieczemy na rozgrzanym grillu przez około 10-14 minut (po 5-7 minut na każdej stronie).
Powiązane wpisy