pizza

Pizza – jej historia w Polsce i na świecie

Niewiele jest takich dań, które w krótkim czasie podbiły serca nie tylko mieszkańców kraju, z którego się wywodzą, ale praktycznie wszystkich ludzi na świecie. Jednym z nich jest pizza. Ten pozornie prosty w przygotowaniu placek z kilkoma dodatkami przypadł do gustu absolutnie wszystkim ludziom w Europie, w tym także i w Polsce. Dziś trudno wyobrazić sobie włoską restaurację, która nie serwowałaby pizzy. Co więcej, doczekała się swojej amerykańskiej, nieco wzbogaconej wersji, która w USA bije rekordy popularności. Jaka jest historia pizzy na świecie? Kiedy pojawiła się w Polsce? I co sprawia, że tak wiele osób ją uwielbia?

Pizza na świecie – od czego się to zaczęło?

Historia pizzy sięga czasów średniowiecza. To właśnie wtedy po raz pierwszy słowo to padło we Włoszech. Pochodzi prawdopodobnie od słowa ‘picea’, które oznacza po prostu ‘chleb z pieca’. Pierwsza pizzeria powstała w Neapolu w 1830 roku i, co ciekawe, istnieje do dziś. Lokal nosi nazwę Antica Pizzeria Port’Alba i bez wątpienia jest to miejsce historyczne, które warto odwiedzić. Według pewnych doniesień to właśnie w Neapolu zaczęto wyrabiać pizzę. Były to cienkie placki pszenne, na które nakładano kilka dodatków do smaku. Pizza była popularnym posiłkiem ludzi ubogich, gdyż jej przygotowanie wymagało posiadania jedynie kilku prostych składników, takich jak mąka, woda, oliwa oraz dowolnych dodatków w postaci sosu pomidorowego, serów, warzyw czy mięs.

pizza

Pizza należała zatem do skromnych posiłków i pewnie w tamtym okresie nic nie wskazywało, że osiągnie tak oszałamiający, światowy sukces. Jak więc to się stało? Cóż, Włosi chyba nie do końca zdawali sobie sprawę, że mają taki skarb. O dziwo, rozgłos pizzy nadali Amerykanie, którzy mieli okazję skosztować pizzy, gdy w Chicago, Nowym Jorku i Filadelfii pod koniec XIX wieku pojawiło się wielu włoskich imigrantów, a co za tym idzie, wielu ulicznych sprzedawców pizzy. Amerykanie szybko dostrzegli potencjał tego prostego dania. Stworzyli własną wersję: na grubym cieście, z większą ilością dodatków oraz sosami i szybko podbili nią cały świat. Być może amerykański odpowiednik pizzy ma niewiele wspólnego z dawnymi, neapolitańskimi recepturami, nie da się jednak ukryć, że dzięki niemu włoska pizza również nabrała rozgłosu i zaczęła pojawiać się w restauracjach w różnych zakątkach świata.

Pizza w Polsce – zaczęło się w Krakowie…

Jak to się zatem stało, że pizza pojawiła się także w naszym kraju? Wszystko zaczęło się w Krakowie w XVI wieku za sprawą włoskiej królowej Bony, która wyszła za Zygmunta Starego.

pizza

Historia donosi, że pizza została zaserwowana już na przyjęciu weselnym królewskiej pary i tak zyskała stałe miejsce w kuchni dworu królewskiego. Dużo później, po upadku komuny, do naszego kraju zaczęły napływać silne wpływy zza granicy, w tym także kulinarne, co znacznie otworzyło nas na inne smaki. Wtedy też pojawiły się pierwsze pizzerie na terenie naszego kraju i szybko zyskały wiernych odbiorców. Dziś trudno nam sobie wyobrazić, by w jakimś mieście nie było restauracji serwującej kuchnię włoską, w tym pizzę – to chyba najlepiej sprzedawana kuchnia świata, która smakuje każdemu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *