Najlepsza pizza to ta, przygotowana z entuzjazmem i zaangażowaniem

Pizza? Na okrągło!

Pizza to nic innego jak specyficzny typ chleba – jej podstawowe składniki to przecież: mąka, woda i sól. Pizza to ten rodzaj ciasta, który przyprawiamy kładąc na wierzchu składniki, ale to samo ciasto można przecież nadziać lub zwinąć. W Grecji popularna jest pita, w krajach niemieckojęzycznych – flammkuchen, w Finlandii – rieska, a arabski kebab jest znany i coraz bardziej popularny w całej Europie. 

Skąd się wzięła pizza? 

Przygotowanie wyśmienitego ciasta na pizzę wymaga czasu i dobrych skłądników w odpowiednich proporcjachJeżeli chodzi o nazwę przysmaku – etymologia słowa nie jest dobrze rozpoznana. Bierze się pod uwagę głównie dwie hipotezy: wedle pierwszej słowo „pizza” pochodzi od łacińskiego „pinsere” (zagniatać), a wedle drugiej słowo „pizza” wyszło z greckiego słowa „pita”. Nie ma natomiast żadnych wątpliwości co do miejsca, w którym narodziła się pizza – to Torre del Greco, będące gminą Neapolu. Pierwsza pizza, którą rozpowszechnił w I wieku n.e. Saraceni była płaskim ciastem z mąki orkiszowej. W pewnym momencie orkisz zastąpiono mąką pszenną,  a ciasto przyprawiono oliwą i czosnkiem. Obraz „czerwonej” pizzy (czyli pizzy z pomidorami a następnie z keczupem), który zwykle pojawia się w naszej wyobraźni jako skojarzenie do nazwy – to potrawa, która pojawiła się dopiero w XVIII wieku, po odkryciu Ameryki i spopularyzowaniu pizzy na tym kontynencie.

Pizza! Ale jaka?

Margherita to tradycyjna włoska pizza przyprawiona kolorami włoskiej flagiPrzez lata znane i popularne były ledwie 3 rodzaje tego dania: tradycyjna pizza „biała” (z oliwą i czosnkiem), marinara (z pomidorami, czosnkiem, oregano i oliwą) oraz margherita (z pomidorem, mozzarellą i bazylią). Ta ostatnia powstała ponoć specjalnie dla królowej Margherity di Savoi, której tak zasmakowało trójkolorowe danie (kolory nie były przypadkowe – to barwy włoskiej flagi), że pizzerman Raffaele Esposito nazwał pizzę na cześć królowej właśnie. Obecnie mnogość smaków i rodzajów ciasta może przyprawić o zawrót głowy… I dobrze! W końcu można ją jeść na okrągło i nigdy się nią nie znudzić! Pizza serwowana w lokalach oraz zamawiana na wynos jest coraz wyższej jakości, a poprzeczkę wyśmienitego smaku stale podnoszą prawdziwi entuzjaści pizzy przygotowujący ją z pasją i zaangażowaniem. Właściwie w każdym większym polskim mieście można już zjeść naprawdę dobrą, profesjonalnie przyrządzoną pizzę. Przebywacie obecnie w stolicy? Wpiszcie w wyszukiwarkę hasło: pizza warszawa i delektujmy się wynikami. Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *