Pizza niejedno ma imię! Jaka jest Twoja ulubiona? Preferujesz cienkie, czy grube ciasto?

Pizzeria na miarę naszych oczekiwań!

Bywa czasem tak, że coś za mną chodzi. Chodzi i chodzi, depcząc mi po piętach. Spoglądam przez lewe ramię – nikogo nie ma. Spoglądam przez prawe ramię – cicho i pusto. Zaczynam kręcić się w kółko,  jak pies szukający swego ogona i wtedy… pizza! To pizza za mną chodzi! A dokładniej: chodzi za mną ochota na pizzę! Pizzeria, czy domowa pizza? That is the question! 

Sprawdzona pizzeria

Większość miłośników pizzy ma taką jedną lub dwie pizzerie, które serwują tę jedyną, najlepszą na świecie pizzę. Każdy ma oczywiście swoje indywidualne upodobania i oczekiwania. Jedni uwielbiają grube i puszyste ciasto, inni wolą ultra cienkie, w którym główną rolę gra to co na nim. Tradycjonaliści stawiają margheritę, a miłośnicy mięsa na Meat Lovers. Są i tacy, którzy lubią kombinować – komponują więc ze sobą dowolne składniki i spokojnie patrzą co z tego wyjdzie. Najczęściej wychodzi oryginalna i niepowtarzalnie smaczna pizza. Sprawdzona pizzeria w Warszawie? Jest ich kilka, ale gdybym miała wskazać tylko jedną byłaby to pizza Ochota. Znacie? Lubicie? Pyyyycha, prawda?

Sprawdzony przepis na pizzę

Przepis na ciasto na pizzę jest prosty - to trzy podstawowe składniki: mąka, woda i drożdże, a dodatkowo odrobina soli i oliwy z oliwekCo robić, gdy jest ochota na pizzę, ale pizzeria na Ochocie leży zdecydowanie za daleko? Można próbować stworzyć swój własny pizzopodobny wyrób. Kto wie, może nawet wyjdzie nam z tego pizza?

Oto mój ulubiony przepis na cienkie ciasto (takie preferują wszyscy domownicy):

Składniki: 250 g mąki pszennej, 150 ml ciepłej wody, 25 g świeżych drożdży (częściej używam zamiennika, czyli 7 g drożdży instant), 1 łyżeczka soli, pół łyżeczki cukru i 1 łyżka oliwy z oliwek.

Przygotowanie: jeżeli zdecydujecie się na świeże drożdże – trzeba wcześniej przygotować ich rozczyn (przy drożdżach instant odpada nam ten punkt pizzowych zmagań). Do przesianej mąki dodajemy sól, ciepłą wodę i drożdże – składniki mieszamy i zagniatamy. Następnie dodajemy oliwę i łączymy wszystkie składniki, cały czas delikatnie zagniatając ciasto. Po około 15 minutach ciężkiej pracy – dajemy sobie i ciastu około godzinę do półtorej godziny czasu na odpoczynek (dla nas) i wyrośnięcie (dla ciasta). Po tym czasie możemy już rozwałkować ciasto (ewentualnie dzieląc je na mniejsze części), posmarować je sosem pomidorowym i ułożyć na nim dowolne składniki, następnie położyć pizzę na posmarowanej oliwą blaszce,  i wsadzić do piekarnika nagrzanego do minimum 250 oC. Pizza powinna być gotowa po około 12-15 minutach. Pamiętajcie, by ser dodawać natychmiast po wyjęciu jej z piekarnika!

Idealna pizza nie musi idealnie wyglądać. Powinna za to idealnie smakować!

Chrupiąca pizza na cienkim cieście? Idealna! Mimo nieidealnego kształtu!

Nie wyszło? Nie ma tego złego! Pozostaje nam… pizzeria!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *