Przysłowiowy Tadek niejadek to wyzwanie dla rodzica. Co ugotować i jak podać?

Pizzowe ślimaczki dla dzieci

Żywienie dzieci to ogromna odpowiedzialność, ale również pełna wyzwań przygoda. Każdy rodzic, który zetknął się z przysłowiowym Tadkiem niejadkiem wie o czym mowa! Ileż trzeba się nakombinować, żeby w kilku akceptowanych przez dziecko posiłkach upchnąć większość wartościowych składników. Przerabiałam już siekanie szyneczki i ukrywanie jej w tościkach, robienie soków owocowych z warzyw itp…

Pizza, pizza, pizza!

Daniem, które lubi sporo dzieci (również tych Tadków niejadków) jest pizza. Głównie dzięki rewelacyjnemu smakowi ciasta i rozpływającego się pysznego sera. Jednak ogromnym minusem pizzy jest fakt, że absolutnie każdy składnik widać na niej, jak na dłoni. Ja zatem zrobić pizzę i ukryć w niej wszystko, co chcielibyśmy, żeby nasze dzieci zjadły? Zróbmy z niej… ślimaka!

Pizzowe ślimaczki

Pizzowe ślimaczki smakują wyśmienicie, podobnie jak pizza, a do tego rewelacyjnie wyglądają. Przepis na nie jest prosty i poradzi sobie z nim każdy, komu choć raz udało się zrobić domową pizzę (to ja, to ja!). Kto nigdy nie miał do czynienia z drożdżami? Odwagi! Może to właśnie jest ten przepis, który pozwoli Wam oswoić temat!

Co jest potrzebne do zrobienia pizzowych ślimaczków? Przede wszystkim mąka (150 g) i świeże drożdże (21 g) oraz szczypta cukru. Do miski przesiewamy przez sitko mąkę, robimy w niej wgłębienie, do którego kruszymy drożdże i następnie posypujemy je cukrem. Ciasto zagniatamy i wyrabiamy na gładką masę – tutaj info dla osób nie lubiących tego etapu: ciasto można również wyrobić spiralkami miksera (jupi!). Gotowe ciasto należy przykryć lnianą lub bawełnianą szmatką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość). W czasie gdy ciasto wyrasta, możemy przygotować wszystkie niezbędne dodatki – czym dzisiaj nakarmimy nasze dzieci? Może szynka, cukinia i cebula? Szynkę kroimy w cienkie paseczki, cukinię w drobną kostkę, a cebulę w cienkie krążki lub piórka. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, smarujemy je koncentratem pomidorowym, na którym następnie rozkładamy wszystkie składniki. Gotowe? Ciasto zwijamy w roladkę, następnie kroimy na plastry i wykładamy na natłuszczoną blachę. Dajemy im jeszcze około 10 minut na wyrośnięcie, po czym wkładamy na około 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 oC.

Co planujecie ukryć w ślimaczkach?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *