Mleko w proszku to mleko dedykowane maluchom, które z różnych powodów nie mogą być karmione piersią i mlekiem matki

Pomysły na mleko w proszku

Moje młodsze dziecko, odkąd skończyłam je karmić piersią – piło mleko w proszku (konkretnie: NAN alergia). Piło i piło, i… nagle straciło zainteresowanie tym mlekiem, tak po prostu, z dnia na dzień. Dziecko zaczęło pić mleko dla juniorów, a ja zostałam ze sporym (naprawdę sporym!) zapasem modyfikowanego… Co można zrobić z mlekiem w proszku?

Oddać potrzebującym!

Mleko NAN to mleko zastępcze dla maluchów ze specjalnymi potrzebami żywieniowymi, przede wszystkim dla alergikówTo oczywiście pierwsza myśl, która przyszła mi do głowy. Wystarczy dać ogłoszenie na którymś z portali dla rodziców, umieścić stosowną informację na portalu społecznościowym lub zadziałać lokalnie – wieszając tradycyjne ogłoszenie na tradycyjnej tablicy ogłoszeniowej. Wszelkie produkty dla niemowląt i małych dzieci chętnie przyjmują również instytucje wspierające rodziny najuboższe, czy samotne matki. Można również zapytać pielęgniarkę środowiskową, która będzie wiedziała  gdzie w okolicy znajdzie się malec pijący takie właśnie mleko.

Otworzone mleko w proszku?

Domowe lody śmietankowe to zdrowa alternatywa dla lodów kupnych, zawierających dużo więcej cukruPuszek, które już zostały otwarte, a mleko z nich napoczęte – raczej nie będę oddawać, choćby ze względów higienicznych, kłopotów z odpowiednim zabezpieczeniem itp. Zaczęłam więc szukać inspiracji dotyczących sposobów wykorzystania mleka w proszku i… znalazłam! Najczęściej padające propozycje dotyczyły oczywiście dodawania mleka do różnego rodzaju wypieków, a także budyniu, kaszek i kakao. Jedna mama zdecydowała się dodać je sobie do kąpieli (była zadowolona z efektów, prawie jak Kleopatra), a druga dodała je sobie do kawy (ta zadowolona nie była, a kawa smakowała… dziwnie). Inna zużyła takie mleko do zabawy: dzieci mogły sobie „pogotować” mieszając przeróżne, prawdziwe składniki (m.in. mąkę, makaron, kaszę i wspomniane mleko) – zabawa była przednia, sprzątania masa, ale zapas mleka szybko się skończył. Postanowiłam skorzystać z pomysłów na wykorzystanie mleka w proszku do wypieków (na pierwszy ogień pójdą zwykłe naleśniki, a na drugi owsiane ciasteczka) i produkcji domowych lodów (najzwyklejszych, na pełnotłustym mleku i słodkiej śmietanie z dodatkiem mleka w proszku, cukru i mąki ziemniaczanej). Jeżeli wytwory okażą się niejadalne – dzięki będą miały podwójną frajdę z zabawy w kucharzenie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *