Przepiórki to niewielki i niezwykle smaczne ptaki i po prostu zdrowe mięso

Przepiórka alternatywą dla kurczaka

Każdy kto stara się dbać o pełnowartościową i zbilansowaną dietę wie, że wśród mięs tym najzdrowszym jest drób – chude i nietłuste mięso, bogate w białko. Ileż jednak można jeść kurczaka i indyka? Gdy czujemy, że nasze kubki smakowe zaczynają się nudzić – sięgnijmy po przepiórkę. 

Oto przepiórka…

Tuszki przepiórek są malutkie - porcja może składać się z dwóch lub trzech sztuk ptaszkówPrzepiórka to niewielki ptak osiągający wagę około 160 – 170 gram. Udomowiono je w Azji (w Chinach i w Japonii) już na przełomie wieków XIII i XIV, ale europejczycy docenili je dopiero w latach 50-tych XX wieku.  Przepiórki są ptakami bardzo aktywnymi, szybko latają i równie szybko biegają. Do uboju trafiają ptaki w wieku 5 – 6 tygodni. Tuszka przepiórcza waży około 130 – 150 gram, a około 40% tuszki stanowią piersi, które są zdecydowanie najzdrowszym kawałkiem mięsa, zawierającym aż 25% białka i tylko 2,5 g tłuszczu. Gotowi na przygotowanie przepiórki?

Przepis na ptaszka

Przepiórki duszone, polane koniakiem i sosem wiśniowym to niezwykłe doznanie dla kubków smakowych, warto spróbować!Zabierając się za jakąkolwiek obróbkę termiczną przepiórek musimy mieć świadomość, że to niewielkie kawałki chudego mięsa, które łatwo wysuszyć, przypalić lub spalić. Czas pieczenia, duszeniu lub grillowania należy dobrać bardzo ostrożnie i stale monitorować stan potrawy. A jak je przygotować? Oto kilka inspirujących pomysłów. Najpopularniejszym sposobem na przygotowanie ptaszków jest ich pieczenie w piekarniku. W zależności od indywidualnych upodobań – można je dowolnie przyprawić. Delikatne i aromatyczne mięso uzyskamy dodając doń rozmaryn, czosnek i skórkę z cytryny (faszerujemy nimi tuszkę). Następnie smarujemy ptaka oliwą i doprawiamy do smaku pieprzem i solą, pieczemy na pergaminie przez około pół godziny. Zwolennicy mięsa duszonego mogą przygotować przepiórki z grzybami – do przepisu nadadzą się pieczarki lub kurki. Obsmażone przepiórki łączymy z zeszkloną cebulą i delikatnie podsmażonym boczkiem – zalewamy je bulionem (można dodać do wywaru również wino) i dusimy. Grzyby podsmażamy i podajemy na półmisku z duszonymi przepiórkami. Przepiórki wyśmienicie smakują również na słodko, upieczone z brytfannie, a następnie polane koniakiem i spektakularnie zapalone. Do takich przepiórek idealnie będzie pasował sos z wiśni (można użyć mrożonych!) przygotowany na bazie sosu z pieczenia.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *