Lodówka dwudrzwiowa to bardzo wygodne i pojemne urządzenie

Są upały? Jest lodówka!

Lodówka to taki sprzęt, o którym najcieplej myślimy… latem. Co tam zima?! Zimą jest zimno i żadna dodatkowa ochłoda nie jest nam potrzebna. Upalne lato natomiast to ten czas, w którym naszą lodówkę doceniamy w sposób szczególny, z wdzięcznością wyjmując z niej schłodzone napoje, wrzucając do rzeczonych kostki lodu i racząc się lodami! Co i jak przechowywać w lodówce, aby żywność jak najdłużej była świeża i smaczna?

Co i gdzie?

Właściwie przechowywane produkty będą dłużej świeże i smaczneKażda lodówka posiada minimum kilka stref przeznaczonych do przechowywania żywności. Wewnątrz średniej wielkości lodówki znajdują się najczęściej 2 – 3 półki, 2 – 4 szuflady oraz półki boczne (na drzwiach lodówki). Lodówka dwudrzwiowa (zwana też Side by Side) będzie posiadała drugą (najczęściej nieco mniejszą) część z zamrażarką. Temperaturę w lodówce możemy regulować sami, ale zasada jest taka, że w wyższych częściach lodówki jest cieplej, a na dole – zimniej. Na górnych półkach najlepiej przechowywać dżemy i powidła oraz produkty mleczne (np. mleko, kefir i jogurty) – na niższych półkach zepsułyby się szybciej, bo to w niższych temperaturach rozwijają się bakterie gnilne. Środkowa półka nadaje się do przechowywania produktów o krótkiej trwałości, np. twarogu, czy pokrojonej wędliny oraz domowych potraw (np. zupy). W dolnych szufladach panują idealne warunki do przechowywania warzyw i owoców oraz serów dojrzewających. Pamiętajmy, że zdecydowana większość warzyw i owoców potrzebuje dostępu do powietrza, więc lepiej odpakować je z ewentualnych folii, a mniej trwałych owoców lepiej nie myć przed włożeniem do lodówki. W bocznych półkach, umiejscowionych na drzwiach lodówki, najlepiej przechowywać słoiki z przetworami, sosy, musztardę, majonej i keczup, ale również olej i mleko. W większości lodówek jest również specjalna półka dedykowana do przechowywania w niej jajek (niemytych! wówczas dłużej zachowują świeżość!). Należy pamiętać o odpowiednich pojemnikach i foliach oraz szczelnie przykrytych garnkach – wszystko po to, by żywność nie obsychała, a zapachy nie mieszały się.

Zamrażarka powinna mieć temperaturę około -18oC lub niższąZamrażaj z głową!

Do zamrażalnika wkładajmy wyłącznie rzeczy, które po rozmrożeniu będziemy poddawać obróbce termicznej (podczas rozmrażania uaktywniają się drobnoustroje, które giną podczas gotowania, smażenia lub pieczenia). Pamiętajmy również, żeby niczego nie zamrażać dwukrotnie. Aby zoptymalizować pracę zamrażarki – produkty w niej przechowujemy ciasno ułożone.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *