Warzywa i owoce mogą być podawane w różny sposób, np. w formie gładkich musów lub koktajli

Warzywa i owoce w diecie dziecka

Warzywa i owoce powinny znajdować się w codziennym menu każdego dziecka (i nie tylko!). Można je podawać dzieciom na różne sposoby: od soku przecierowego po szaszłyki ze świeżych owoców i warzyw. Owoce i warzywa doskonale sprawdzają się w roli dodatku do posiłku, ale również bez problemu odgrywają główną rolę – np. deseru, przekąski lub podwieczorku. Młodszym i starszym możemy również zafundować Gerber dla dzieci – to doskonały sposób na ekspresowe zaspokojenie owocowo-warzywnych potrzeb. O czym należy pamiętać podając dzieciom owoce i warzywa? 

Źródło witamin i minerałów

Owoce i warzywa są najbogatszym źródłem witamin i minerałów w diecieOwoce i warzywa są najbogatszym źródłem różnego rodzaju witamin i minerałów. To właśnie dlatego tak duży nacisk kładzie się na ich obecność w diecie każdego człowieka. Witaminy i minerały są niezbędne do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania ludzkiego organizmu, biorą udział w wielu procesach życiowych zachodzących w naszym ciele. Dzieci potrzebują ich w sposób szczególny – ich organizmy intensywnie rosną i się rozwijają. Niedobory witamin mogą doprowadzić do stanów groźnych dla zdrowia, a w skrajnych przypadkach – nawet życia!

Podawanie owoców i warzyw

Polskie Towarzystwo Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci wydało zalecenia, zgodnie z którymi rozszerzanie diety niemowląt można rozpocząć po 17 tygodniu życia (nie później niż w 26 tygodniu!). Najczęściej na pierwszy ogień idą warzywa i owoce – w takiej dokładnie kolejności. Niemowlętom znajdującym się na początku drogi zwanej rozszerzaniem diety podaje się je starte na gładką papkę, bez żadnych grudek. Część rodziców woli przygotowywać takie mini posiłki samodzielnie, a wszystkim tym, którzy nie mają na to ochoty – z pomocą przychodzą tzw. słoiczki. Gerber dla dzieci tworzy prawdziwe smakołyki, od owoców i warzyw solo, po doskonałe, bardziej złożone kompozycje (sprawdźcie ofertę Gerber dla dzieci!). Im bliżej pierwszych urodzin, tym mniej gładkie powinno być jedzenie podawane maluchom. Dotyczy to również owoców i warzyw.

Z proponowaniem maluchom świeżych warzyw trzeba będzie chwilę poczekać (większość z nich jest po prostu za twarda dla bezzębnych dzieci), ale miękki owoce można podawać już w okolicach 7-9 miesiąca życia. Od czego zacząć? Najłatwiej od banana, doskonałe są również nektarynki i brzoskwinie, a także arbuzy i truskawki (uwaga, mogą uczulać!). Jabłko do pyszny owoc, którego podanie niemowlęciu kosztuje rodziców sporo stresu – jest stosunkowo twardy i dość łatwo się nim zakrztusić. Nie rezygnujmy jednak z tego rodzimego rarytasu! Dobrym pomysłem jest pokrojenie jabłka w cieniutkie plasterki, które dziecku dużo łatwiej ugryźć i pogryźć (lub zmielić, w wypadku braku ząbków). Każdy owoc przed podaniem powinien być dokładnie umyty pod bieżącą wodą, a następnie jak najcieniej obrany (większość witamin znajduje się tuż pod skórką) oraz pozbawiony pestki lub pestek.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *