Dania jednogarnkowe to smaczna alternatywa dla zapracowanych, ale chcących jeść w domu

Zaglądamy w cudze garnki

Gdy jest się kobietą pracującą i mamą równocześnie – wszędzie szuka się czasowych oszczędności. Mi najlepiej wychodzi oszczędzanie czasu na gotowaniu, za którym dodatkowo nie przepadam. Dawno już porzuciłam wyniesione z domu przekonanie, że obiad musi być dwudaniowy – wystarczy, że będzie sycący i zdrowy. Dlatego z przyjemnością zaglądam w cudze garnki szukając w nich inspiracji na smaczne dania jednogarnkowe. 

Decydując się na gotowanie jednogarnkowe - postawmy na dobre garnki, np te od Philipiaka

Oto top 3 dań, które przygotujemy w jednym garnku:

  1. Zupa gulaszowa. To pomysł tak prosty i oczywisty, że aż mi wstyd, iż nie wpadłam nań wcześniej. Po co bowiem brudzić 3 garnki i przygotowywać osobno: gulasz, ziemniaki i warzywa, skoro można to wszystko zrobić w jednym, a dokładnie:j… 3 w 1?! Najlepsza zupa gulaszowa wychodzi na mięsie wołowym, ale można również dodać doń wieprzowinę, a nawet drób. Oprócz mięsa będziemy również potrzebować: paprykę (najlepiej w dwóch lub trzech kolorach), cebulę i czosnek, przecier pomidorowy, ziemniaki oraz przyprawy (sól, pieprz, majeranek, liście laurowe, ostrą paprykę).  Na początku kroję wszystko w drobną kostkę, do garnka (dobrego! w mojej kuchni stoją garnki Philipiak) wlewamy odrobinę oliwy, na której podsmażam paprykę, cebulę i czosnek, a następnie mięso. Kolejnym krokiem jest zalanie wszystkiego sporą ilością wody (jak na zupę, nie jak na gulasz!) i doprawienie wedle uznania. Po kilkunastu minutach dodaję do potrawy pokrojone w kostkę ziemniaki i dalej gotuję, aż wszystkie składniki będą idealnie miękkie i smaczne. Jeżeli zapomnimy dodać do garnka ziemniaków – nic straconego, zupę można również zjeść z chlebem.
  2. Fasolka po bretońsku. To klasyk dań jednogarnkowych, a ja ostatnio odkryłam jej ekspresową wersję. Zamiast namaczać fasolę – wykorzystuję do przygotowania dania fasolkę z puszki: białą i czerwoną. W garnku podsmażam pokrojoną w kostkę kiełbasę i cebulę, a następnie dodaję doń fasolkę (tę z puszki trzeba koniecznie odcedzić) i pomidory z puszki – wszystko zalewam sporą ilością wody, doprawiam i zostawiam na małym ogniu. Fasolka po bretońsku, zjadana z świeżym chlebem to danie wyśmienite i sycące.
  3. Makaron z sosem pomidorowym i mięsem. Do przygotowania tego dania naprawdę wystarczy jeden garnek. Wystarczy tylko odwrócić kolejność czynności i łączenia składników. Najpierw przygotowujemy dość rzadki sos pomidorowy z wybranym mięsem (najlepiej mielony: indyczym lub wołowym), a gdy ten już będzie gotowy – dodajemy doń surowy makaron i pozostawiamy danie na małym ogniu tak długo, aż makaron zmięknie. Smakuje wyśmienicie!

Fasolka po bretońsku to danie uniwersalne i sycące, a przede wszystkim... można je przygotować w jednym garnku

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *