Lato to idealny czas na spróbowanie… smoothies! Ten owocowo – warzywny napój, o gęstej i gładkiej konsystencji jest prawdziwą bombą witaminową. Moda na smoothies przywędrowała do nas ze słonecznej Kalifornii, której mieszkańcy poszukują ponoć eliksiru młodości – ponoć jeszcze go nie wynaleźli, ale smoothies świetnie sprawdza się w tej roli. Oryginalne smoothies powinno być przygotowane w odpowiednich proporcjach (60% warzyw i 40% owoców) i mieć… zielony kolor (bazą muszą być zatem zielone warzywa, np. szpinak, sałata, nać pietruszki, liście selera). Przygotowywanie smoothies to smaczna zabawa, zwłaszcza dla osób kreatywnych i otwartych na nowości – do dzieła zatem!
Inspirujące połączenia
Przepisów na rewelacyjne smoothies jest nieskończeni wiele – jedyne co nas bowiem ogranicza to nasze kubki smakowe. Można łączyć ze sobą dowolne owoce i warzywa, przyprawiać je dowolnymi ziołami, dodać pokruszony lód lub nieco rozrzedzić wodą mineralną (tylko jeśli to konieczne). Ja przygotowuję dla rodziny głównie smoothies owocowe, choć czasem staram się wybrednym jedzeniowo dzieciom przemycić w smacznym napoju porcję warzyw (polecam ów podstęp!). Moje ulubione smoothies mają kolor: zielony (szpinak i banan doprawione limonką i imbirem), żółty (mango, ananas i mandarynki) i czerwony (arbuz, truskawki i maliny). Gęste i gładkie (czyli idealnie zmiksowane) smoothies można podawać również w wersjach dwu lub trzykolorowych. Wystarczy nakładać je do przeźroczystych wysokich szklanej warstwami. Kombinacji jest niezliczenie wiele!
Mleczny kolega shake
Jeżeli do pysznych, świeżych owoców dodamy mleko lub jego przetwory (jogurt czy śmietanę) – uzyskamy mlecznego kolegę smoothies, czyli koktajl zwany również shakiem. Mleczny napój oprócz witamin pochodzących z owoców (shake czekoladowy się nie liczy!) – dostarczy naszemu organizmowi również porcji białka i wapnia. Jeżeli porządnie go schłodzimy lub połączymy z porcją lodów – sprawdzi się w roli pysznego deseru, idealnego na ciepłe dni.
Powiązane wpisy