Gdy młoda mama z jakiegoś powodu nie może karmić piersią, rozwiązaniem dla niej i maleństwa jest karmienie z butelki mlekiem modyfikowanym. To specjalnie dobrane mleko zawiera niezbędne witaminy i minerały do prawidłowego rozwoju dziecka. Wymaga jednak właściwego przygotowania. Jak przygotować mleko modyfikowane? O jakich zasadach należy pamiętać?
Jak przygotować mleko modyfikowane – po pierwsze, higiena
Początkowo przygotowanie mleka modyfikowanego może się wydawać skomplikowane, z czasem jednak, gdy nabierzemy wprawy, będzie to dla nas bardzo prosta czynność. Ważne, by na początku nauczyć się już ważnych zasad dotyczących tego, jak przygotować mleko modyfikowane , a następnie ściśle ich przestrzegać. Pierwsza i najważniejsza sprawa to odpowiednie przygotowanie butelki pod kątem higieny. Układ pokarmowy maleństwa jest jeszcze niedojrzały, co oznacza, że nie poradzi sobie z drobnoustrojami tak dobrze, jak organizm dorosłego człowieka. Dlatego przy przygotowywaniu i podawaniu mleka modyfikowanego wszystko musi być sterylne. Musimy więc wyjałowić wszystkie akcesoria niezbędne do przygotowania mleka i karmienia butelką. Dotyczy to butelki, nakrętek, smoczka, miarki do odmierzania mleka i innych akcesoriów. Do tego celu przyda nam się sterylizator, który pozwala zachować jałowość nawet do 24 godzin. Równie istotne jest dokładne umycie rąk, zanim zaczniemy przygotowywać mleko i karmić.
Przygotuj mleko zgodnie z przepisem
W sprzedaży możemy spotkać różnego rodzaju mleka modyfikowane, a wybór tego konkretnego powinien być skonsultowany z pediatrą, który zajmuje się zdrowiem naszego malucha. Tylko wtedy będzie ono faktycznie dopasowane do jego potrzeb i odżywcze. Ale równie ważne jest stosowanie się do zaleceń producenta, jak przygotować mleko modyfikowane . Dlatego co jakiś czas przypomnijmy sobie te zasady i w razie potrzeby zweryfikujmy wielkość porcji jedzenia, mając na uwadze, że dziecko rośnie i jego wymagania w tej materii szybko się zmieniają. Trzymajmy się więc zaleceń co do proporcji proszku i wody, ale też jej temperatury. W za zimnej lub za ciepłej wodzie proszek się nie rozpuści dokładnie, przez co powstaną grudki, co może znacznie utrudnić karmienie.
Więcej praktycznych informacji na ten temat można przeczytać także TUTAJ . Polecam także filmik instruktażowy ( TUTAJ ).
Powiązane wpisy