Pora na obiad lub sycącą kolację? Pora! Zaglądam do lodówki, a tam… kiełbasa, ser, światło oraz przysłowiowy hulający wiatr. Pora załamać ręce? Nie! Pora na kreatywne podejście. Oto trzy pomysły na sycące dania z kiełbasą w roli głównej. Są smaczne, niedrogie i ekspresowe. Start!
Kiełbasa z makaronem
Do przygotowania dania, oprócz kiełbasy, potrzebujemy: makaron (najlepiej penne, czyli popularne rurki, ale sprawdzi się każdy gruby rodzaj pasty), ser żółty (raczej twardy) oraz przyprawy – sol, pieprz i słodka papryka. Kiełbasę pociętą w kostkę obsmażamy na patelni. Ugotowany makaron dodajemy do kiełbasy i całość przyprawiamy wedle uznania. Całość przekładamy do żaroodpornego naczynia, posypujemy startym serem żółtym i zapiekamy przez chwilę w piekarniku.
Kiełbasa z fasolą
Do przygotowania dania, oprócz kiełbasy, potrzebujemy: puszkę białej fasoli, cebulę, przecier pomidorowy oraz przyprawy (sól, pieprz, papryka i majeranek). Kiełbasę nacinamy rozkrajamy na pół (wzdłuż) i obsmażamy. Cebulę siekamy drobno i podsmażamy, dodajemy do niej koncentrat pomidorowy i odcedzoną fasolę – wszystko mieszamy i podgrzewamy na wolnym ogniu, doprawiając do smaku.
Kiełbasa z ziemniakami
Do przygotowania dania, oprócz kiełbasy, potrzebujemy: ziemniaki, cebulę, po dwie łyżki majonezu, musztardy i jogurtu naturalnego oraz przyprawy (sól, pieprz, papryka, majeranek) i ser żółty. Ziemniaki gotujemy (uważamy, żeby nie rozgotować!), a cebulę i kiełbasę kroimy i podsmażamy. Ugotowane ziemniaki kroimy w plastry. W żaroodpornym naczyniu układamy warstwami: ziemniaki, kiełbasa z cebulą, sos (przygotowany z majonezu, jogurtu i musztardy, doprawiony przyprawami)… Wierzch posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy około 20 minut.
Wszystkiego kiełbasianego i smacznego!
Powiązane wpisy