Łosoś to jedna z najchętniej kupowanych ryb - jest smaczna, zdrowa i świetnie wygląda

Pyszny łosoś w trzech odsłonach

Łosoś to jedna z najchętniej zjadanych ryb. Smakuje wybornie, a pomarańczowo-różowe mięso wygląda rewelacyjnie. Ta ryba to również bogactwo wartości odżywczych, m.in. kwasów tłuszczowych omega, świetnie przyswajalnego białka, witamin z grupy A, E i D oraz minerałów z wapniem i fosforem na czele. Nie dziwi zatem, że w internecie aż roi się od przepisów na przyrządzenie tej rewelacyjnej ryby. Jest łosoś? Do dzieła!

Dobrze przyrządzony łosoś to łosoś… dobrze kupiony. Ryby najlepiej kupować w sprawdzonych miejscach , gdzie mamy pewność co do jakości i świeżości towaru. Mamy rybę? Czas na przepis!

Oto moje trzy ulubione sposoby na łososia:

Łosoś z dynią, czyli łatwo i na czasie

Późne lato i wczesna jesień to idealny czas na dynię. Jeśli jednak znudziła Wam się zupa-krem, nie chce Wam się dyni dusić, ani piec – proponuję dynię… karmelizowaną, która świetnie skomponuje się z grillowanym łososiem. Czego potrzebujemy? Przede wszystkim łososia i dyni, a poza tym: cukru, oliwy, soli, pieprzu i rozmarynu. Jak przyrządzić to ekspresowe, pyszne i efektowne danie? Cukier rozpuszczamy na patelni, dynię obieramy i kroimy w kostkę, a następnie wrzucamy warzywo na słodką patelnię. Dynię najlepiej zalać odrobiną wody lub wywaru z zielonej herbaty, doprawić rozmarynem i na małym ogniu poczekać aż odparuje woda. W tym czasie grillujemy rybę w podstawowych przyprawach. Dynię z łososiem łączymy na talerzu. Gotowe! I pyszne!

Zapiekanka z łososiem i makaronem, czyli danie szybkie i sycące

Do zapiekanki możną użyć ryby świeżej lub wędzonej, dowolnego makaronu oraz sera – to podstawa. Natomiast każdy z nas może dowolnie ów przepis modyfikować, wzbogacając go np o swoje ulubione warzywa. Jak zrobić zapiekankę? Makaron gotujemy al dente (nie może być zbyt miękki, bo w piekarniku zrobiłaby się z niego papka), rybę dzielimy na małe kawałki –  świeżą musimy dodatkowo podsmażyć, ugotować lub ugrillować. Na patelni przygotowujemy typowy zapiekankowy sos: rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mleko – przesmażamy i dokładnie mieszamy. Łączymy ze sobą makaron, rybę, sos i ser – wszystko przekładamy do naczynia żaroodpornego, na wierzch potrawy wylewamy resztę sosu i posypujemy go startym serem. Wystarczy 15-20 minut w nagrzanym do około 180 oC piekarniku. Można podawać!

Łososiowa pasta do kanapek lub grzanek

Po co kupować, skoro można zrobić? Do zrobienia pysznej pasty z łososia wystarczy: łosoś (najlepiej wędzony), jajka, majonez oraz sól i pieprz. Jajka gotujemy na twardo, a gdy wystygną – wkładamy do siekaczki razem z łososiem i majonezem. Siekamy, a jeśli nie dysponujemy tym prostym urządzeniem – możemy również po prostu rozgnieść wszystko widelcem. Doprawiamy do smaku. Gotowe! Prawda, że szybko?

Powiązane wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *