Łosoś to jedna z najchętniej zjadanych ryb. Smakuje wybornie, a pomarańczowo-różowe mięso wygląda rewelacyjnie. Ta ryba to również bogactwo wartości odżywczych, m.in. kwasów tłuszczowych omega, świetnie przyswajalnego białka, witamin z grupy A, E i D oraz minerałów z wapniem i fosforem na czele. Nie dziwi zatem, że w internecie aż roi się od przepisów na przyrządzenie tej rewelacyjnej ryby. Jest łosoś? Do dzieła!
Dobrze przyrządzony łosoś to łosoś… dobrze kupiony. Ryby najlepiej kupować w sprawdzonych miejscach , gdzie mamy pewność co do jakości i świeżości towaru. Mamy rybę? Czas na przepis!
Oto moje trzy ulubione sposoby na łososia:
Łosoś z dynią, czyli łatwo i na czasie
Późne lato i wczesna jesień to idealny czas na dynię. Jeśli jednak znudziła Wam się zupa-krem, nie chce Wam się dyni dusić, ani piec – proponuję dynię… karmelizowaną, która świetnie skomponuje się z grillowanym łososiem. Czego potrzebujemy? Przede wszystkim łososia i dyni, a poza tym: cukru, oliwy, soli, pieprzu i rozmarynu. Jak przyrządzić to ekspresowe, pyszne i efektowne danie? Cukier rozpuszczamy na patelni, dynię obieramy i kroimy w kostkę, a następnie wrzucamy warzywo na słodką patelnię. Dynię najlepiej zalać odrobiną wody lub wywaru z zielonej herbaty, doprawić rozmarynem i na małym ogniu poczekać aż odparuje woda. W tym czasie grillujemy rybę w podstawowych przyprawach. Dynię z łososiem łączymy na talerzu. Gotowe! I pyszne!
Zapiekanka z łososiem i makaronem, czyli danie szybkie i sycące
Do zapiekanki możną użyć ryby świeżej lub wędzonej, dowolnego makaronu oraz sera – to podstawa. Natomiast każdy z nas może dowolnie ów przepis modyfikować, wzbogacając go np o swoje ulubione warzywa. Jak zrobić zapiekankę? Makaron gotujemy al dente (nie może być zbyt miękki, bo w piekarniku zrobiłaby się z niego papka), rybę dzielimy na małe kawałki – świeżą musimy dodatkowo podsmażyć, ugotować lub ugrillować. Na patelni przygotowujemy typowy zapiekankowy sos: rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mleko – przesmażamy i dokładnie mieszamy. Łączymy ze sobą makaron, rybę, sos i ser – wszystko przekładamy do naczynia żaroodpornego, na wierzch potrawy wylewamy resztę sosu i posypujemy go startym serem. Wystarczy 15-20 minut w nagrzanym do około 180 oC piekarniku. Można podawać!
Łososiowa pasta do kanapek lub grzanek
Po co kupować, skoro można zrobić? Do zrobienia pysznej pasty z łososia wystarczy: łosoś (najlepiej wędzony), jajka, majonez oraz sól i pieprz. Jajka gotujemy na twardo, a gdy wystygną – wkładamy do siekaczki razem z łososiem i majonezem. Siekamy, a jeśli nie dysponujemy tym prostym urządzeniem – możemy również po prostu rozgnieść wszystko widelcem. Doprawiamy do smaku. Gotowe! Prawda, że szybko?
Powiązane wpisy