Rybka lubi pływać, wiadomo! Wiadomo również, że ryby są ważnym i bardzo zdrowym elementem zrównoważonej diety i powinny pojawiać się w naszym menu minimum dwa razy w tygodniu. Jakie ryby słodkowodne wybierać, gdzie je kupować i jak przyrządzać?
Ryba rybie nierówna…
Na skład i ilość wartości odżywczych rybiego mięsa wpływa wiele czynników, m.in.: gatunek i wiek ryby, teren żerowania i rodzaj pożywienia. Zaszkodzić mogą nam wyłącznie ryby niewiadomego pochodzenia, które np. żyły i odżywiały się w brudnych lub toksycznych wodach, albo były sztucznie faszerowane antybiotykami. Lepiej zatem kupować ryby w sprawdzonych sklepach , których towar podlega ścisłym kontrolom jakościowym i musi spełniać wyśrubowane normy. W rybach znajduje się przede wszystkim woda, która stanowi około 57-82% mięsa, zawartość tłuszczu nie przekracza 27% (najczęściej mieści się w granicy do 5%!), zawartość białka to około 12-24% (im tłustsza ryba – tym większy udział procentowy białka), a węglowodany występują w mięsie ryb w ilościach marginalnych (najczęściej poniżej 1%). Białko zawarte w rybach cechuje się wysoką przyswajalnością, a tłuszcze to przede wszystkim najzdrowsze dla człowieka nienasycone kwasy tłuszczowe z Omegą-3 na czele. Mięso ryb zawiera również witaminy oraz liczne składniki mineralne (np.: jod, selen, fluor, wapń i magnez).
Polskie ryby słodkowodne
Najpopularniejsze ryby słodkowodne w Polsce to: karp, łosoś i pstrąg. Na naszych stołach goszczą również: sandacze, tołpygi i sielawy, jesiotry, płoć i jeszcze kilka innych. Sposobów przyrządzania ryb jest mnóstwo, bo można je poddać właściwie każdej obróbce termicznej: od gotowania w wodzie i na parze, przez duszenie, pieczenie i grillowanie, aż po smażenie i wędzenie. Ryby można gotować w całości (najlepiej grzbietem do góry i w temperaturze do 80oC) lub w kawałkach (tzw. dzwonkach, na dużym ogniu) i podawać z sosami gorącymi lub zimnymi. Piec można ryby w całości (najlepiej faszerowane ziołami lub pieczarkami), albo przygotować np. filety z ryb. Podobnie ma się sprawa z grillowaniem – pamiętajmy jednak, by ryb raczej nie kłaść bezpośrednio na ruszcie, lepiej użyć folii aluminiowej lub siatki do grillowania ryb.
Powiązane wpisy