Drób to najzdrowszy i najbardziej dostępny rodzaj mięsa. Mięso drobiowe jest również bardzo łatwe do przygotowania: wystarczy kilka ziół i odrobina oleju lub oliwy z oliwek (kilkanaście minut później możemy konsumować smakowitego fileta w ziołach), albo zestaw do panierowania: mąka, jajko i bułka tarta (tradycyjny kotlet smakuje nawet najbardziej wybrednym dziecięcym niejadkom). Zajadamy się więc kurczakiem w różnych postaciach, smakach i zestawach. Na zdrowie!
Mięso wysokiej jakości
Dobre mięso to mięso świeże (oczywiście!), ale również pochodzące ze sprawdzonych miejsc. Idealnie byłoby konsumować drób od zaprzyjaźnionego sąsiada – gospodarza. Trudno jednak o takiego, gdy mieszka się w mieście – chyba nikt jeszcze nie próbował hodować kur na balkonie. Należy zatem poszukać producenta, który ma w swojej ofercie mięso wysokiej jakości, kurczaki hodowane są w dobrych warunkach, na ekologicznych terenach, nie dokarmiane sztucznie i nie szprycowane antybiotykami oraz hormonami wzrostu. Kurczak zagrodowy spełnia te warunki.
Ulubione przepisy i sposoby na drób
Przyrządzenie smacznego kurczaka nie wymaga wielkiego nakładu – ani sił, ani składników. Moje ulubione przepisy są najczęściej dwuskładnikowe i do zrealizowania w maksymalnie pół godziny. Słodkie polędwiczki z kurczaka z gruszkami i rodzynkami zaspokoją podniebienia łasuchów. Polędwiczki wystarczy delikatnie obsmażyć na kilku kroplach oliwy z oliwek, następnie dodać pokrojoną w kostki lub paski gruszkę i rodzynki (w dowolnych ilościach) – wszystko zalewamy wodą i dusimy około 20 minut. Słodkie mięso uzyskamy również łącząc je z kokosem lub migdałami i np. wysokoprocentową śmietaną. Jeżeli preferujemy jednak tradycyjne ziołowe i ostre smaki – przygotujmy skrzydełka z kurczaka w ziołach, z serem pleśniowym lub z dowolnymi warzywami.
Cierpimy na brak czasu, wiecznie w biegu między domem a pracą i szkołą dzieci? Spokojnie, producenci mięsa pomyśleli również o nas – można już kupić rewelacyjnie przyprawione mięso , które wystarczy poddać odpowiedniej obróbce termicznej. Smacznego!
Powiązane wpisy