Zgag to dolegliwość nieprzyjemna - ból i palenie przełyku oraz cofanie treści żołądkowej

Zgaga? Jest na nią sposób!

Zgaga to dolegliwość przewodu pokarmowego – jedna z najczęściej występujących, bolesna i nieprzyjemna, ale nie niebezpieczna (pod warunkiem, że nie jest objawem choroby, np. refluksu). Palący ból towarzyszący zgadze może być odczuwany zarówno w samym przełyku, jak i za mostkiem oraz w podbrzuszu. Ostrej zgadze towarzyszyć może również kwaśne odbijanie się i cofanie się treści żołądkowej do przełyku. Dlaczego się pojawia i jak sobie z nią radzić?

Scenariusz przejedzenia

Sezon grillowy w pełni! Pełno jedzenia i... paląca zgaga! Grill z przyjaciółmi, czyli… fura kiełbasek (oczywiście wieprzowych!), do tego karkóweczka (obowiązkowa!), no i jeszcze kubełek skrzydełek (ale to drób, więc przecież… zdrowo!), a wszystko to oblane obficie: keczupem, kremem z gorczycy, doprawione chrzanem i domowej roboty sosami… A może niedzielny obiad, na który teściowa przygotowała naszą ulubioną goloneczkę i stwierdziła, że albo wszystko zniknie z talerza, albo ona już nigdy, przenigdy tej goloneczki nie zrobi… Co było robić? Na misję ratunkową rzucamy się my, wujek Stefan i kuzyn Karol. Akcja zakończona sukcesem: na talerzu nie został nawet malutki kawałek. Pizza! Zamówmy pizzę! Koniecznie dużą, bo mała odpada, a średniej się nie opłaca! Poza tym to najlepsza pizza w mieście! Dostarczona, zapłacona i… zjedzona, ale przy ostatnim kawałku, zjadanym, bo przecież „szkoda wyrzucić”, przysięgamy sobie, że już więcej żadnej dużej pizzy! Każdy z tych trzech przykładowych scenariuszy kończy się tak samo: przejedzeniem, które odbija się nam… zgagą. Zgaga pojawiająca się po ciężkich i obfitych posiłkach to sygnał ze strony naszego organizmu, który w ten bolesny sposób sygnalizuje, że przeciążyliśmy (i to znacząco!) żołądek.

Zgaga – co na nią pomaga?

Ranimax to tabletki, które likwidują nadmiar kwasu w żołądku i usuwają dolegliwości żołądkoweZgaga to efekt przejedzenia się, w wyniku którego w naszym żołądku podnosi się ciśnienie (skutkujące odbijaniem się i cofaniem treści pokarmowej) oraz zwiększa się znacząco ilość kwasu (stąd pieczenie i kwaśny oddech). Zgagę najczęściej powoduje spożycie nadmiaru tłustych i ciężkich produktów, żywności wysoko przetworzonej i bogato doprawionej środkami konserwującymi. Niektórzy mogą jednak cierpieć na zgagę po zjedzeniu jabłek lub słodyczy, albo wypiciu zbyt dużej ilości kawy. Oczywiście najskuteczniejszym sposobem na zgagę jest… nie przejadać się i stosować zdrową, zbilansowaną dietę. Ale życie jest przecież za krótkie, by tak kategorycznie odmawiać sobie przyjemności. Są na szczęście skuteczne i bezpieczne leki, które szybko rozprawiają się z objawami m.in. zgagi – Ranimax jest chyba tym najbardziej znanym i najczęściej stosowanym. Szybko neutralizuje nadmiar kwasu w żołądku i likwiduje dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *