Makrela? Na stół!

Makrela to bardzo popularna ryba w polskich domach. Pamiętam jej wyrazisty smak i zapach jeszcze z dzieciństwa. Te ponad 20 lat temu (nie wdawajmy się w szczegóły!) kupowało się ją na targach lub sklepach rybnych (dzisiaj takie specjalistyczne sklepy to już rzadkość!), najczęściej w postaci patroszonej i wędzonej na gorąco tuszy, zawiniętej w szarawy i tłusty papier. Dzisiaj w mniejszych i większych marketach oraz hipermarketach możemy od ręki kupić makrelę świeżą i makrelę patroszoną oraz najbardziej znane i lubiane tusze z makreli wędzone na gorąco. Jak jeść makrelę wędzoną i co można z niej przyrządzić? 

Makrela idealnie smakuje z świeżym chlebem, wyjadana palcami wprost z papierka (bądź bardziej współczesnej, styropianowej tacki). Można ją również położyć na chlebie – wyśmienicie skomponuje się z serem camembert.

Kanapki ze świeżego chleba z dodatkiem wędzonej makreli i intensywnie pachnącego sera? Raj dla kubków smakowych! Proste i szybkie w przygotowaniu

Z wędzonej makreli możemy również przygotować wyśmienitą pastę. Wystarczy do miseczki wrzucić kawałki rybiego mięsa, dodać drobno posiekaną cebulę (również tą zieloną), 1-2 jajka, odrobinę pieprzu i soli oraz czosnku, a następnie wszystko zagnieść widelcem. Ekspresowo i pysznie!

Pasta z makreli, z dodatkiem cebulki i jajek - pyszna i prosta w przygotowaniu

Alternatywą dla kanapek mogą być jajka, oczywiście nadziewane pastą z makreli. Wystarczy z ugotowanych na twardo jajek wyjąć żółtka, zagnieść je z kawałkami wędzonej makreli, dodać do smaku cebulkę i wybrane przyprawy, a następnie wypełnić gotową pastą jajka. Doskonały pomysł na sycącą przekąskę.

Jajka faszerowane makrelą? Świetny pomysł na przekąskę lub imprezową przystawkę

Wędzona makrela będzie również wyrazistym składnikiem sałatki, choćby takiej najprostszej, zrobionej na bazie soczystej sałaty pekińskiej.

Makrela to może być wyrazistym składnikiem wielu sałatek - warto poeksperymentować z czym będzie nam smakowała najlepiej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *